'BBB-minister vervalt in oude politiek'

Met veel trots kwam BBB naar Den Haag, het 'boerenverstand' zou terugkeren naar de residentie en de politiek zou verfrissend worden. Maar met het mestdebat en de plannen van Wiersma lijkt het nuchtere 'boerenverstand' ergens in Friesland te zijn achtergebleven, schrijft NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat in dit opiniestuk. Met de gepresenteerde plannen worden de boeren volgens hem niet geholpen maar juist verder in de 'shit' geduwd.

%27BBB%2Dminister+vervalt+in+oude+politiek%27
© ANP

Met de derogatie hebben Nederlandse melkveehouders jarenlang de mogelijkheid gehad om meer mest op het land te brengen. Nu die derogatie verdwijnt is er dus een overschot aan rundveedrijfmest. Er is te weinig land of een teveel aan koeien. Omdat de melkveehouders nu hun mest niet kwijt kunnen of torenhoge prijzen betalen, dreigt een faillissement voor veel bedrijven.

Hoe totaal anders is het in de pluimveesector. Daar produceren ze ook (droge) mest, maar die wordt sinds 2008 voor een groot deel gebruikt in de biomassacentrale in Moerdijk voor de productie van groene stroom. Verder wordt pluimveemest tot korrels geperst om als organische meststof te dienen in onder andere Franse wijngaarden. Van alle geproduceerde pluimveemest komst slechts 5 procent op Nederlandse bodem terecht.

Pluimveemest is, in tegenstelling tot mest van rundvee, een opbrengstpost. Daarnaast heeft de pluimveesector, door alle eigen mest te verwerken, ook nog eens extra plaatsingsruimte gecreëerd voor de melkveehouderij. Daar waar in het verleden veel pluimveemest op het land werd gebruikt, kon men nu rundveemest uitrijden. Kortom: de pluimveesector hielp hiermee de rundveesector.

De vernieuwing en het realisme waar BBB mee naar Den Haag kwam lijkt alweer te zijn ingeruild voor de oude gevestigde politiek

Bart-Jan Oplaat, voorzitter Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP)

De oplossing van het mestoverschot ligt daarom niet bij de pluimveehouderij. Al worden alle kippen uit Nederland verwijderd, dan nog komt er geen vierkante meter extra vrij voor rundveemest en blijven de mestputten bij koeienboeren vol zitten. Nu rest enkel nog het verminderen van de rundveestapel.

Met minister Femke Wiersma kregen we weer een vakvrouw op het landbouwministerie en was er hoop op zinnig beleid, na de puinhoop van de regeerperiodes met de ChristenUnie-ministers Schouten, Staghouwer en Adema. Helaas zien we dat Wiersma de pluimveehouderij met 30 procent wil laten krimpen en met afroming van dierrechten de sector in no time gaat reduceren. Voor veel pluimveebedrijven dreigt opeens een faillissement.


Voet bij stuk

Wiersma weet dat het mestprobleem er niet mee wordt opgelost, veel landbouwwoordvoerders van verschillende partijen onderkennen dat ook. Maar ze houdt voet bij stuk.

In tegenstelling tot Wiersma durft CDA-Kamerlid en melkveehouder Eline Vedder wel in te grijpen. Zij ziet in dat haar achterban met het plan van de minister niet geholpen is. Zonder wijzigingen zal de melkveehouderij met volle mestputten blijven zitten en dreigt er in 2025 een debacle. Samen met SGP'er André Flach diende ze een amendement in om de afroming van de pluimveesector op nul te zetten. Helaas kreeg dit voorstel dinsdag bij de stemming te weinig steun.

BBB wil de eigen minister niet afvallen en houdt vast aan Wiersma's desastreuze wetsvoorstel. Hiermee lijkt het erop dat de vernieuwing en het realisme waar BBB mee naar Den Haag kwam alweer is ingeruild voor de oude gevestigde politiek. Wiersma is verworden tot een zachte heelmeester die stinkende wonden maakt. En daar is de landbouw, specifiek de pluimveesector, niet mee gediend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer