'Troebele mestmarkt houdt prijzen onnodig hoog'

De meest gangbare mestnotering van DCA bepaalt al jaren hoeveel veehouders moeten betalen om van hun overtollige mest af te komen. De notering is een middeling van tarieven die mesthandelaren doorgeven. En als iemand belang heeft bij een hoge notering, dan zijn zij het wel.

%27Troebele+mestmarkt+houdt+prijzen+onnodig+hoog%27
© Dirk Hol

Dat wordt gevoeld door veehouders. Niet alleen in hun portemonnee, maar ook in hun positie in de keten. De notering wordt door de mesthandel gepresenteerd als voldongen feit. Onderhandelen is niet mogelijk. Boeren mogen al blij zijn als de mest wordt opgehaald.

Deze tendens komt ook naar voren in een recente peiling van Nieuwe Oogst. Van de ruim 1.200 veehouders die hieraan mee hebben gedaan, geeft twee derde aan de mestmarkt niet transparant te vinden. Ze zeggen niet of nauwelijks zicht te hebben op de totstandkoming van de prijs, noch de markt in zijn geheel.

De onlangs gepubliceerde 'Appreciatie plan van aanpak mestmarkt' van Wageningen Economic Research pleit ook voor meer transparantie. Onderzoekers verwachten dat in een meer toetsbare mestmarkt boeren beter kunnen inschatten hoe vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. De kans is groot dat de prijzen dalen en boeren minder geld kwijt zijn aan mestafzet. Een transparante markt leidt volgens de deskundigen altijd tot lagere prijzen.

De kans is groot dat de prijzen dalen en boeren minder geld kwijt zijn

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

En dat is wat veehouders juist nu nodig hebben. Het zou goed zijn als de sector en de overheid samen de troebele mestmarkt openbreken. Want of we het leuk vinden of niet, we bewegen langzaam en noodgedwongen toe naar een nieuw evenwicht op de mestmarkt.

Een markt waarin boeren onderling meer zullen gaan samenwerken. Ook op het gebied van mest. Een duurzame, transparante en betrouwbare mestketen is dan cruciaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    17° / 11°
    15 %
  • Maandag
    16° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    16° / 9°
    20 %
Meer weer