'Nu doorpakken met PAS-melders'

De Raad van State deed begin deze maand, na zeven jaar juridische strijd, uitspraak over het doortrekken van de A15 naar de A12 in Gelderland. Lang verhaal kort: die verbinding mag er komen. Ook mogen er in beide richtingen nieuwe rijbanen bij komen. De milieubeweging heeft haar bezwaren op alle punten verloren.

%27Nu+doorpakken+met+PAS%2Dmelders%27
© Dirk Hol

Relevant is de argumentatie van de Raad van State. Via extern salderen is ervoor gezorgd dat de extra stikstofuitstoot wordt gecompenseerd. Volgens de Raad van State hoeft daarvoor niet te worden voldaan aan de kritische depositiewaarde. De aanleg van de snelweg mag doorgaan omdat een structurele daling van depositie voldoende is verzekerd.

Als deze conclusie geldt voor wegenbouw, dan kan en moet dezelfde redenering gelden voor PAS-melders, interimmers en overige knelgevallen: gezinsbedrijven die buiten hun schuld om zonder geldige vergunning zitten. Daarbij heeft de overheid wettelijk gegarandeerd dat hun bedrijfsvoering uiterlijk in 2025 is gelegaliseerd. Deze nieuwe uitspraak maakt het mogelijk om dat op grotere schaal te doen.

Hierover heb ik uitgebreid gesproken met Tweede Kamerleden, Provinciale Statenleden en gemeenteraadsleden. Ik roep alle Statenleden met een boerenhart op om hier bij hun gedeputeerden aandacht en urgentie voor te vragen. Alle gemeenteraadsleden roep ik op om hier bij hun wethouders druk op te zetten. We moeten PAS-melders nu legaliseren door de ruimte die de stoppersregelingen Lbv en Lbv-plus opleveren daar met prioriteit voor te gebruiken. Deze uitspraak geeft provincies en gemeenten de helderheid die ze nodig hebben om door te pakken.

Deze uitspraak van de Raad van State geeft provincies en gemeenten de helderheid die ze nodig hebben om door te pakken

Ger Koopmans, voorzitter LTO Nederland

Mijn reactie op het regeerakkoord van het nieuwe kabinet was: mooie plannen, nu ook gaan doen. Mijn oproep richting provincies en gemeenten is: nu gaan doen. Hoog tijd dat we stoppen met het doorpraten over problemen, maar ze ook eens op gaan lossen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    17° / 11°
    15 %
  • Maandag
    16° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    16° / 9°
    20 %
Meer weer