Kom in de Kas van deze zes deelnemers in Noord-Limburg

Stel je voor: een zonnige lentedag, de geur van bloeiende planten en de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de meest innovatieve en gepassioneerde tuinbouwbedrijven van Limburg. Dat kan tijdens Kom in de Kas.

Kom+in+de+Kas+van+deze+zes+deelnemers+in+Noord%2DLimburg
© Maartje van Berkel

Op zondag 6 april vindt de 47ste editie van Kom in de Kas plaats in Noord-Limburg. Dit jaar openen zes glastuinbouwbedrijven in Beesel, Reuver, Belfeld, Kessel, Baarlo en Maasbree hun deuren voor het publiek.

Bejo in Reuver is de enige deelnemer die is gespecialiseerd in veredeling, productie en verkoop van groentezaden van onder meer wortelen, uien en kool. Het familiebedrijf opereert in meer dan dertig landen. Met behulp van innovatieve onderzoeksmethoden ontwikkelt het veredelingsbedrijf groenterassen die onder sterk veranderende klimaatomstandigheden kunnen worden geteeld.


Meer bekendheid

'Wij willen de sector meer in een positief daglicht brengen, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Door een inkijkje te geven in onze 'keuken', willen we ons bedrijf tegelijkertijd meer bekendheid geven bij het grote publiek', verklaart William Rutten van Bejo de deelname van het bedrijf aan het publieksevenement.

Wij willen de sector meer in een positief daglicht brengen, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie en duurzaamheid

William Rutten, Bejo in Reuver

Bij Brookberries in Belfeld zorgen ze ervoor dat consumenten het hele jaar aardbeien kunnen eten, van hier tot Tokio. Dat kan dankzij ledverlichting. Het bedrijf is voortdurend op zoek naar innovatie en verduurzaming in de aardbeienteelt. Ook maakt het bedrijf tijdens Kom in de Kas graag mensen enthousiast voor de glastuinbouw.

'Wij willen de nieuwe generatie laten zien dat telen in kassen meer is dan werken met de handen in de grond', zegt Marcel Dings van Brookberries. 'Onze sector behoort tot de meest hightech industrieën, waarbij we de teelt tot in de kleinste details kunnen reguleren. Een dag als Kom in de Kas, waarbij meerdere telers samen hun verhaal vertellen, vergroot de draagkracht. Samen laten we zien hoe innovatief en duurzaam onze sector is.'


Perfecte gelegenheid

Van den Elzen Plants in Maasbree weet ook wel van wanten als het om zachtfruitplanten gaat. De planten van dit bedrijf belanden over heel Europa en aangrenzende landen. 'Kom in de Kas is een perfecte gelegenheid om aan consumenten uit te leggen wat er allemaal moet gebeuren om gezond zachtfruit op hun bord te krijgen', vindt Maurice Deben van Van den Elzen Plants.

'In de wereld van nu lijkt het misschien vanzelfsprekend dat consumenten iedere dag vers fruit kunnen kopen en eten. Wij willen het publiek kennis laten maken met de wereld die schuilgaat achter de productie van gezond plantmateriaal, waarmee wij aan de basis staan van de productie van dit zachtfruit', vervolgt Deben.

Ook wil de ondernemer de inzet van internationale medewerkers onder de aandacht brengen. 'Wij willen graag benadrukken dat dit ook op een verantwoorde wijze mogelijk is en dat dit een bijdrage levert aan de Nederlandse economie. Een economie die wat ons betreft onderdeel is van de Europese economie.'


Nieuwe kas

De perkplanten van Kwekerij Bouten in Beesel springen op veel locaties in het oog. Daar zorgt het bedrijf al ruim vijftig jaar voor. Vorig jaar heeft de kwekerij een nieuw state-of-the-art kas in gebruik genomen. Tijdens Kom in de Kas wil ze consumenten met eigen ogen laten zien wat er allemaal gebeurt in de kwekerij op het gebied van milieubewust kweken, arbeidsverlichting door automatisering en de afzet in de directe omgeving.

'Extra bekendheid is altijd mooi meegenomen voor ons als bedrijf. Maar het is vooral belangrijk om de sector in een goed en duurzaam daglicht te zetten', vindt Koen Bouten van Kwekerij Bouten.


Consumenten prikkelen

Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol bij Boomkwekerij Coonen in Baarlo. Het familiebedrijf heeft een groot assortiment sierheesters. 'We hopen dat de consument de beleving van groen en duurzaamheid bij ons proeft. Bezoekers worden hopelijk geprikkeld om in de tuin te gaan werken door de enorme keuze aan groen en de variëteit aan sierheesters zoals wij die hebben', zegt René Coonen.

Familie Coonen is trots op het ondernemerschap. 'We maken de sierheesters voornamelijk zelf door eigen vermeerdering. Ook bepalen we zelf onze markt en gaat niets via de veiling. We hebben internationaal en nationaal rechtstreeks contact met zo'n 350 klanten. We willen bezoekers laten zien welke ergonomische maatregelen we nemen. Onze medewerkers zitten niet in de grond te wroeten. Alles staat in potten op de grond.'

Bij Kwekerij Stals floreren de hortensia's, lavendel, geraniums en begonia's. Het familiebedrijf levert planten op maat voor de klanten. Sinds twee jaar heeft de kwekerij een locatie in Kessel, die met het evenement Kom in de Kas ook is opengesteld voor publiek.


Omgeving

'Voor de sector is het belangrijk om je omgeving te betrekken bij het bedrijf. Met onze deelname is het de ideale kans om geïnteresseerden kennis te laten maken met onze kwekerij', zegt Maurice Stals. 'Wij willen iedereen hartelijk ontvangen en onze trots uitdragen van de mooie tuinplanten die we maken. We zullen zeker na 6 april terugkijken op iets moois.'

Benieuwd naar meer informatie over de deelnemende bedrijven en hun locaties? Kijk dan op de website van Kom in de Kas.


Een van de grootste evenementen staat voor de deur

Kom in de Kas is het jaarlijkse publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouwsector. Het is een van de grootste evenementen in Nederland. Maasroute Limburg is een van de zestien deelnemende regio's. De deelnemende bedrijven liggen in de gemeenten Venlo, Peel en Maas en Beesel. In deze regio ligt de focus ook op (glas)tuinbouw. De officiële opening van Kom in de Kas op zondag 6 april vindt voor genodigden plaats bij Brookberries in Belfeld. De deuren van de deelnemende bedrijven zijn van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Op iedere locatie is een versnapering verkrijgbaar en er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. Zowel voor de auto als de fiets is een route uitgezet langs deelnemende bedrijven. Bij elke locatie zijn een fietsenstalling en parkeergelegenheid. Vanwege de verwachte drukte en de hoop op mooi weer is het advies om zoveel mogelijk met de fiets te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    20° / 5°
    0 %
  • Vrijdag
    20° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 3°
    10 %
Meer weer