'Toekomstmuziek uit Den Haag'

In de Nederlandse politiek hebben we in de afgelopen maand een nieuw fenomeen meegemaakt: hoorzittingen met de beoogde ministers en staatssecretarissen. Staatsrechtelijk en politiek raar, omdat bewindslieden niet gekozen worden door de Kamer. Tegelijkertijd is het wel een gelegenheid om kennis te maken met nieuwe bewindspersonen en een beeld te krijgen van hun toekomstvisie. In theorie dan.

%27Toekomstmuziek+uit+Den+Haag%27
© Dirk Hol

In de praktijk werden verschillende hoorzittingen gebruikt om kandidaten eindeloos te bevragen op een uitspraak of tweet van jaren geleden. Kandidaten die hierop voorbereid waren, beperkten hun woordvoering tot een ingestudeerde kernboodschap. Het leverde obligate schaakspelletjes op. Politiek met een kleine 'p'.

Hoe anders liep de hoorzitting met kandidaat-minister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie. Het was een inhoudelijk, informatief en betekenisvol gesprek waarin Wiersma en Rummenie hun koers helder op tafel legden: de Nederlandse landbouw is internationaal toonaangevend. Qua efficiency, duurzaamheid en dierenwelzijn zet ons land de standaard.

Onze boeren en tuinders voldoen aan de hoogste standaard. En ze zijn adaptief: als die standaard nog verder omhoog moet, dan kan dat. Maar dan moet de markt het wel mogelijk maken. Afgelopen met plannen en akkoorden waarin het verdienvermogen van de agrariër een sluitpost is.

De nieuwe bewindspersonen leenden zich niet voor een meningenstrijd over heilige huisjes

Ger Koopmans, voorzitter LTO Nederland

Hier zaten bestuurders met kennis, zelfvertrouwen én een helder beeld van wat hen de komende jaren te doen staat. De kwaliteit van deze hoorzitting zegt iets over de Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (straks: Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) die het écht over de toekomst wilde hebben.

En het zegt ook iets over deze nieuwe bewindspersonen. Zij leenden zich niet voor een meningenstrijd over heilige huisjes, maar straalden uit klaar te staan voor de vele uitdagingen die de landbouwsector voor zich heeft liggen. Daar zit toekomstmuziek in!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer