'Lakmoesproef voor minister Wiersma'

Het debuut van minister Femke Wiersma in de Tweede Kamer vond plaats op de laatste dag voor het zomerreces. Tijdens het mestdebat zei ze dat dit kabinet alles op alles gaat zetten om de crisis aan te pakken en de derogatie terug te draaien.

%27Lakmoesproef+voor+minister+Wiersma%27
© Dirk Hol

Nu de zomer ten einde loopt, zal de landbouwminister haar plannen presenteren. Die zijn hard nodig, want de mestkelders zitten vol. De beslissing die Wiersma moet nemen om deze crisis het hoofd te bieden, is daarmee allesbehalve eenvoudig. Het is de ultieme test om te zien of er echt een andere wind is gaan waaien op het ministerie van LVVN. Een lakmoesproef dus, die uitsluitsel geeft over of wat wordt beweerd ook echt zo is.

Voor LTO is het oplossen van de mestcrisis topprioriteit. We organiseerden begin dit jaar een boerencongres om de aankomende ramp op het platteland onder de aandacht te brengen bij de Tweede Kamerleden. In april presenteerden we in samenwerking met de zuivelsectoren een breedgedragen crisisplan.

Oplossingen voor zowel de lange als korte termijn zijn door ons aangedragen. En een duidelijke oproep voor behoud van de derogatie. Het is teleurstellend dat de voorganger van Wiersma die handschoen niet goed oppakte en met zijn mestbrief vooral zorgde voor extra onrust en onduidelijkheid. Een half jaar zijn we verder en een harde sanering hangt nog steeds als het zwaard van Damocles boven ons hoofd.

De vraag is nu: komt er met het nieuwe kabinet echt verandering?

Ger Koopmans, voorzitter LTO Nederland

De vraag is nu: komt er met het nieuwe kabinet echt verandering? Tot nu toe heeft de minister een paar goede, maar relatief makkelijke beslissingen genomen. Zoals het verlengen van het uitrijseizoen voor mest. Deze besluiten gaven boeren ademruimte, maar konden ook pijnvrij worden genomen vanuit het ministerie.

Nu komt de ware lakmoesproef: gaat de minister laten zien dat er echt een andere wind is gaan waaien met haalbaar en realistisch landbouwbeleid?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    10 %
  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
Meer weer