'Een nieuw fundament'

In agrarische kringen kreeg het weinig aandacht: de Strategische Dialoog die voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie vorige week presenteerde. Dat is te begrijpen. Wat ze presenteerde, was een honderdtien pagina's tellend rapport waarvan de technische beleidstaal je zo ongeveer in het gezicht slaat.

%27Een+nieuw+fundament%27
© Dirk Hol

De tekst is een compromis. Uitonderhandeld door 29 organisaties, waaronder onze koepel Copa-Cogeca en CEJA, maar ook door banken, niet-gouvernementele organisatie (ngo's), marktpartijen en overheden. De toekomst moet uitwijzen hoe het überhaupt in beleid wordt vertaald. Zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement waren niet betrokken.

Toch verdient het meer aandacht. Het is Von der Leyens antwoord op de boerenprotesten die begin dit jaar als een veenbrand door Europa trokken. Het rapport geeft een inkijkje in welke richting de voorzitter van de Commissie op wil met het Europese landbouwbeleid.

Inhoudelijk staan er zaken in die kansen bieden voor beter landbouwbeleid. Om er één te noemen: als boeren in een lidstaat hun zaken op orde hebben, kunnen ze een uitzondering krijgen op generieke regels. Daarmee staat Nederland écht sterker als ze opnieuw met Brussel wil onderhandelen over derogatie of met nutriënten verontreinigde gebieden. Het wegvallen daarvan heeft niets te maken met de waterkwaliteit.

Belangrijker nog dan de inhoud is de grondhouding die het rapport uitstraalt

Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland

Belangrijker nog dan de inhoud is de grondhouding die het rapport uitstraalt. De tijd van top down-sturing met in beton gegoten beleid lijkt voorbij. Geen fetisjisme meer met harde reductiedoelen die koste wat kost in een bepaald jaar gehaald moeten worden.

Als ambities niet gehaald worden, is de vraag wat er nodig is om daar wel stappen op te zetten en hoe Brussel kan helpen. De praktijk komt centraler te staan. Daarmee biedt de dialoog kansen om echt een nieuw en beter fundament onder het Europese beleid te leggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer