Bloemen zorgen voor grotere exportwaarde

De waarde van de Nederlandse bloemen- en plantenexport is in de eerste helft van dit jaar met 2,5 procent gestegen naar 4,1 miljard euro. De groei komt op conto van de bloemen. De planten leverden iets in ten opzichte van vorig jaar.

Bloemen+zorgen+voor+grotere+exportwaarde
© Vidiphoto

De bloemenexporteurs realiseerden in de afgelopen zes maanden een export van 2,5 miljard euro. Die waarde is 5 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar. De uitvoer van planten daalde met 1 procent naar 1,6 miljard euro.

Het natte weer drukte zowel vraag als het aanbod in de sierteeltsector. De afzet van planten had door de omstandigheden vooral te maken met een geringere vraag. Bij de bloemen was er vooral minder aanbod; dat geldt zowel voor de aanvoer uit Afrika als het aanbod zomerbloemen in Nederland. Het afzetvolume van de bloemen kromp in het afgelopen halfjaar met 3 procent.

Directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) signaleert op basis van de exportstatistieken van Floridata dat vooral Oost-Europese landen meer sierteeltproducten in Nederland kopen. Dat geldt met name voor Polen, maar ook voor Tsjechië en Roemenië. Daarnaast is er een opvallend sterke groei in de afzet naar supermarkten van +9 procent.

Aandeel supermarkten gestegen

Het aandeel van supermarkten in de totale exportwaarde steeg in de eerste zes maanden van dit jaar naar 36,6 procent. Daarmee is het aandeel van dit afzetkanaal met 2 procentpunt toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De importerende groothandel in de buitenlandse bestemmingen heeft een aandeel van 26,6 procent in de exportwaarde.

De verschillen tussen bloemen en planten in de afzet zijn groot. Datzelfde geldt voor de verschillen in afzet naar de vakhandel en retail. 'Dat is sinds de coronatijd niet eerder in deze mate voorgekomen', stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het afgelopen halfjaar een flinke groei laten zien in de Nederlandse sierteeltuitvoer. De exportwaarde naar deze bestemming is met 6 procent gegroeid, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De VGB hoopt deze groei te versterken door met de nieuwe Britse regering afspraken te maken waarmee de uitvoer naar dit land wordt genormaliseerd.

De afzet naar Frankrijk moest in het afgelopen jaar een verlies van 7 procent in waarde incasseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer