Nederlandse telers willen Duitse markt veroveren met Italiaanse peer

Met het concept AbateNL willen perentelers Jan van Os en Mark van den Oever Nederlandse collega-fruittelers interesseren voor de teelt van het bestaande Italiaanse perenras Abate Fetel. Zij organiseerden daarvoor deze week een goedbezochte informatieavond in het Brabantse Wanroij.

Nederlandse+telers+willen+Duitse+markt+veroveren+met+Italiaanse+peer
© Haijo Dodde

Van den Oever vertelde in Wanroij dat AbateNL inmiddels een geregistreerd merk is en dat het de bedoeling is het concept vanuit een telersvereniging in de markt te zetten met een eigen verkoopteam. Uiteindelijk streeft AbateNL naar een areaal van zo'n 1.000 hectare Abate Fetel in Nederland.

Zelf is Van den Oever, ook bekend als voorman van Farmers Defence Force (FDF), van plan op zijn fruitbedrijf in Sint Hubert de komende drie jaar op zo'n 20 hectare Abate Fetel te planten. ‘Als verenigde telers moeten we samen goede peren telen en die dan ook samen gebundeld afzetten. Het zorgt ervoor dat we meer marktmacht hebben en daarmee een interessante partij zijn voor grotere afnemers.’

De initiatiefnemers van AbateNL anticiperen op de areaalkrimp van het perenras in Italië. Zij verwachten dat daarmee ruimte komt op met name de Duitse markt, waar van oudsher veel vraag is naar Abate Fetel. Van den Oever vertelt dat, naast Nederland, ook telers uit België en Duitsland aan het concept kunnen deelnemen. Van deelnemende telers wordt verwacht dat ze minimaal 3 hectare van de Abate-peer aanplanten.

Bijdrage voor startkapitaal

Telers die zich aanmelden voor het concept worden lid van de Telersvereniging AbateNL en leveren vooraf een bijdrage van 2.000 euro per hectare voor het startkapitaal van de organisatie. Voor boomkwekers en handelaren die als preferent willen worden aangemerkt voor het leveren van bomen of voor de afzet, rekent AbateNL tarieven van respectievelijk 5.000 en 10.000 euro. 'Telers die pas over een paar jaar willen instromen, gaan meer betalen voor hun deelname', verzekert Van den Oever.

Over de spelregels van het concept meldt hij dat er geen eisen worden gesteld aan het teeltsysteem. Zelf kiest Van den Oever voor een aanplant met V-hagen en bomen die zijn opgekweekt op de onderstam Q-Eline. 'We hebben in tegenstelling tot veel andere concepten nauwelijks dwingende voorschriften. Iedereen mag zakendoen met zijn eigen voorlichter en boomkweker. Maar de afzet doen we wel samen. Verder proberen we de organisatie zoveel mogelijk digitaal aan te sturen om de kosten laag te houden en de marges voor de telers hoog.'


Mark van den Oever is positief over de marktmogelijkheden van AbateNL en verwacht voldoende animo voor het nieuwe concept.
Mark van den Oever is positief over de marktmogelijkheden van AbateNL en verwacht voldoende animo voor het nieuwe concept. © Haijo Dodde

De aanzet voor AbateNL komt Van Os en Van den Oever na de positieve teeltervaringen van de eerstgenoemde ondernemer. Van Os exploiteert samen met zijn vader, oom en broer een fruit- en handelsbedrijf met teeltlocaties in het Utrechtse Benschop en het Zuid-Hollandse Papendrecht. Op een hoek verse grond bij het bedrijf in Papendrecht plantte hij in 2016 0,6 hectare Abate Fetel. Hij is tot dusver tevreden over de teeltresultaten.

Teelt in Nederlandse klimaat

'Eigenlijk hadden we dat perceel toen over en vanwege de oogstspreiding zochten we een alternatief voor Conference. Via een bevriende fruitteler kwamen we op het pad van Abate, wij waren wel benieuwd of de teelt ook zou lukken in het Nederlandse klimaat. De berichten daarover waren wisselend.' Ook Van Os teelt deze peren in een V-haag en met Q-Eline als onderstam. De bomen zijn afkomstig van een Nederlandse boomkweker.

De fruitteler vertelt dat de bomen direct goed zijn aangeslagen. De groei op het verse perceel was zodanig fors dat hij het eerste jaar al besloot wortelsnoei toe te passen. 'De eerste twee jaar hebben we de Abate direct na de Conference geplukt, toen was de smaak niet optimaal. Inmiddels wachten we tien tot twaalf dagen langer voordat we beginnen te plukken en smaken de peren veel beter', stelt Van Os.

In de teelt zijn er weinig problemen. Van Os laat vrijwel alle teeltmaatregelen en ook de gewasbescherming meelopen met de Conference en dat gaat prima. Enige uitzondering is dat Abate Fetel gevoelig is voor pseudomonas na beregenen tegen nachtvorst. 'Beregening in de bloei is geen optie bij deze peer. Verder is Abate niet extra gevoelig voor ziekten en plagen. Zelf verwijderen we altijd eventuele nabloeiers om de kans op bacterievuur te beperken.'

Over de productie is Van Os goed te spreken. Hij oogstte vorig jaar omgerekend zo'n 75 ton per hectare en dit jaar droegen de bomen wat wisselend en kwam hij tot 35 ton. De peren zijn over het algemeen goed grof, met een hoog aandeel 65-op. Met bewaren heeft Van Os nog maar beperkte ervaring. Tot de jaarwisseling lukt gemakkelijk met mechanische koeling. Verder heeft Abate volgens hem een prima uitstalleven en blijven de peren ook goed hard.

Spreiding oogstwerkzaamheden

De Abate-peren van Van Os zijn veelal verkocht in de huisverkoop of deels via de handel. Volgens de fruitteler hoort hij van consumenten positieve geluiden over de peer. In de handel kreeg hij afgelopen jaar ongeveer 1,20 euro per kilo uitbetaald voor veldgewas peren in de bak geleverd. Dat is een prima prijs, oordeelt Van Os. Zelf heeft de fruitteler nu nog geen concrete plannen om meer Abate bij te planten. Hij overweegt wel om oude Conference-peren te vervangen door nog meer spreiding van de oogstwerkzaamheden op het bedrijf.

Op de informatiebijeenkomst was ook marketingmanager Gerrit Jan Kornet van het grote handelshuis Greenyard aanwezig. Hij vertelde dat Greenyard verantwoordelijk is voor de levering van 50 tot 100 ton Abate Fetel per week aan de Duitse supermarktketen Rewe. Kornet ziet ook dat de aanvoer van deze peer vanuit Italië afneemt en is enthousiast over het Nederlandse initiatief voor AbateNL. Maar hij plaatst wel kanttekeningen.

'Duitse supermarkten maken zich echt zorgen over de aangeleverde volumes vanuit Europa tot en met ongeveer half maart. Daarna is Abate vanuit Zuid-Amerika beschikbaar', geeft Kornet aan. 'Als de Duitse consument aan peren denkt, dan denkt hij aan Abate. Dat is al vijftig jaar zo. De supermarkten zijn bereid goede prijzen te betalen om de schappen vol te houden. Belangrijk is wel dat de Nederlandse Abate niet afwijkt van de Italiaanse en Zuid-Amerikaanse.'

De uitdaging voor de telers die zich aanmelden voor AbateNL is volgens Kornet vooral om goede peren te produceren en zoveel mogelijk klasse I. De marketingspecialist twijfelt over de meerwaarde van een geregistreerd merk. Hij acht een eenduidig logo en specifieke verpakking ook niet echt nodig en vindt dit weinig toevoegen. Verder adviseert hij een goede berekening te maken van hoeveel de Duitse markt kan afnemen en daarop de productie af te stemmen.

Beperkte afzetmarkt

'De Duitse markt biedt mogelijkheden en daarvoor moet een goede peer worden geteeld. Maar ook in Duitsland neemt de consumptie van peren af en daarbuiten zie ik alleen mogelijkheden om Abate naar Italië te exporteren. Afzet naar andere landen zie ik niet snel gebeuren. De markt is dus beperkt, ik zou daar wel rekening mee houden en deze peer niet onbeperkt aanplanten', geeft Kornet mee.

Van den Oever is ronduit positief. In de woorden van Kornet hoort hij vooral de marktmogelijkheden die er zijn voor AbateNL. 'We proberen nu telers te interesseren voor ons concept. Zij kunnen zich aanmelden via onze website. Gezien de belangstelling voor deze informatiebijeenkomst verwacht ik veel animo. Voor ons is het nu zaak om er met de boomkwekers voor te zorgen dat er voldoende uitgangsmateriaal beschikbaar komt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    20 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer