Nederlandse telers willen aan de slag met Italiaanse peer

Enkele Nederlandse perentelers nemen het initiatief om via het concept AbateNL het van oudsher Italiaanse perenras Abate Fetel voor teelt in Nederland onder de aandacht te brengen.

Nederlandse+telers+willen+aan+de+slag+met+Italiaanse+peer
© Bio Natural Fruits

De gedachte achter het concept is de afnemende productie van Abate Fetel in Italië. Dat zou kansen bieden voor de teelt van het ras in Nederland. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) meldt op haar website dat perenteler Mark van den Oever, ook bekend als voorzitter van Farmers Defence Force, een van de initiatiefnemers is van AbateNL. Hij ziet vooral mogelijkheden voor het perenras op de Duitse markt.

Het pluktijdstip voor Abate Fetel ligt ruim na Conference. De teelt is in Nederland en België goed te doen, maar kent ook uitdagingen, stelt fruitteler Jan van Os uit het Zuid-Hollandse Papendrecht. Hij is participant in AbateNL en teelt al acht jaar Abate Fetel in V-hagen. Volgens Van Os kan het ras wat betreft productie goed meekomen met Conference. Een aandachtspunt is de gevoeligheid voor pseudomonas na nachtvorstberegening.


1.000 hectare in Nederland en België

AbateNL stelt zich tot doel om te groeien tot een areaal van 1.000 hectare in Nederland en België. Van den Oever stelt dat hij zelf van plan is om in 2025 zo'n 23 hectare aan te planten. Van telers die zich willen aansluiten bij het concept, wordt verwacht dat zij op termijn minimaal 3 hectare gaan aanplanten. De aankoop van de plantbomen kan alleen via AbateNL. Verder krijgen de telers volledige vrijheid in de teelt en bewaring van de peren.

Volgens NFO is AbateNL nog in oprichting en is Van den Oever voorlopig nog het enige bestuurslid. Afhankelijk van de verdere deelname van perentelers zal de zeggenschap binnen de club worden afgesproken. Na de perenoogst wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd om telers te interesseren voor het concept. Via de website van AbateNL kunnen belangstellenden meer informatie vinden over het initiatief.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer