'Hagel in april heeft peren een douw gegeven'

Fruitteler Joris Wisse in het Zeeuwse Sint Philipsland is donderdag gestart met het plukken van de Conference-peren op zijn bedrijf. Door het grillige voorjaar valt de opbrengst lager uit dan normaal. De ondernemer hoopt dat de prijs de lagere opbrengst goedmaakt.

%27Hagel+in+april+heeft+peren+een+douw+gegeven%27
© dirk hol

De oogst vindt plaats bij mooi weer en onder goede omstandigheden. 'Fijn dat het nu eindelijk droog is, want we hebben door de nattigheid het hele seizoen constant de rijpaden kapotgereden. Er staat amper gras. Gelukkig kunnen we nu goed met de pluktrein door de boomgaard rijden', zegt Wisse tevreden.

De fruitteler is minder tevreden over de perenopbrengst. 'Vorig jaar plukten we 60 ton per hectare, nu moeten we het doen met 45 ton per hectare.' Dat komt volgens hem vooral door het grillige voorjaar. Met name een forse hagelbui in april heeft de perenbomen een douw gegeven. Daarvoor was het tijdens de vruchtzetting donker en koud weer, waardoor de zetting tegenviel. Verder stonden de bomen afgelopen winter lang met de voeten in het water, wat stress veroorzaakt bij de bomen.

'Door deze opeenstapeling van factoren valt nu de opbrengst tegen', geeft de Zeeuwse ondernemer aan. 'Vanwege de stress maakten de perenbomen meer ethyleen aan, waardoor de natuurlijke rui veel sterker is. Normaal streven we naar 100 vruchten per boom, nu zitten er niet meer dan 75 aan.'

Ik heb hoop op goede prijzen, omdat ook in België de oogst van Conference een stuk lager uitvalt

Joris Wisse, fruitteler in Sint Philipsland

Na de vruchtzetting bleef het volgens Wisse lang nat in de boomgaard, waardoor het lastig was om met de trekker en spuit goed te kunnen rijden wanneer het nodig was. 'Door de nattigheid moesten we soms wachten met de schimmelbestrijding. Dat was wel risicovol, maar gelukkig zijn onze peren vrij gebleven van ellende.'


Wel constateerde Wisse dit jaar een hogere druk van schurft en was ook de fruitmot meer aanwezig. De perenbladvlo, doorgaans de grootste boosdoener op het fruitbedrijf op Tholen, was dit jaar minder actief. 'Door de regen spoelden de eitjes makkelijk van de boom af', verklaart de ondernemer.

De nattigheid maakte ook andere werkzaamheden in de boomgaard lastig. Zo kon Wisse dit jaar niet met het wortelmes rond en was onkruidbestrijding niet mogelijk. Hij is blij dat het later in het seizoen wat droger weer werd, waardoor de peren vanaf de tweede helft van juli nog konden profiteren van het groeizame weer.


Fruitteler Joris Wisse in het Zeeuwse Sint Philipsland teelt op 9 hectare Conference-peren.
Fruitteler Joris Wisse in het Zeeuwse Sint Philipsland teelt op 9 hectare Conference-peren. © dirk hol

Wisse verwacht tot slot dat vraag en aanbod dit jaar op de perenmarkt hun werk gaan doen. 'Ik heb hoop op goede prijzen, omdat ook in België de oogst van Conference een stuk lager uitvalt.' België en Nederland zijn binnen de EU de grootste producent van Conference. 'Belgische perentelers oogsten zeker 30 tot 35 procent minder. Ook daar zijn problemen geweest met hagel in april. Dat geldt voor veel fruittelers in zowel België als Nederland', weet de Zeeuw, die zelf 9 hectare Conference teelt.

Over circa twee weken begint Wisse met de oogst van Doyenné du Comice-peren. Daar heeft de ondernemer 2 hectare van staan. 'Deze peren hangen helaas nog slechter dan de Conference', betreurt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer