LTO benadrukt belang van doelsturing voor akkerbouwers

De LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente en BO Akkerbouw geven deze week in een tv-uitzending van het actualiteitenprogramma EenVandaag een toelichting op het belang van de overstap van kalenderlandbouw naar doelsturing.

LTO+benadrukt+belang+van+doelsturing+voor+akkerbouwers
© Haijo Dodde

LTO wijst erop dat ook dit jaar een verlenging van de inzaaidata van vanggewassen is aangekondigd door de landbouwminister. Dit laat volgens de organisatie de noodzaak zien van de omslag van kalenderlandbouw naar doelsturing. ‘De akkerbouwsector neemt zelf al initiatief in doelsturing. Dit is het moment voor de regering om boeren weer aan het roer te zetten’, zegt Evelien Drenth, akkerbouwer en beleidsadviseur van LTO.

Drenth werkte deze week samen met onder meer André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw, mee aan een uitzending van EenVandaag om een toelichting te geven over doelsturing en de meerwaarde daarvan. Volgens beiden neemt de akkerbouwsector hiermee het voortouw om de waterkwaliteitsdoelen te behalen.

De LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente pleit al langer voor de afschaffing van kalenderlandbouw, waarbij landbouwactiviteiten vastzitten aan data opgelegd door de overheid. In plaats daarvan willen boeren werken op basis van natuurlijke omstandigheden en meetbare en te beïnvloeden resultaten.


Meetresultaten centraal

Onder de koepel van BO Akkerbouw werkt de sector aan een eigen plan voor doelsturing waarbij meetresultaten centraal staan en algemene maatregelen, zoals kalenderlandbouw, niet meer nodig zijn. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) staat positief tegenover deze aanpak en wil graag samenwerken met de sector aan een effectieve nitraataanpak.

Op dit moment wordt volgens LTO hard gewerkt aan het opzetten van een monitoringssysteem voor het meten van stikstofmineralen op bouwland. Deze eerste stap richting doelsturing werd uitgelicht in de uitzending van EenVandaag, waarin te zien was hoe het bemonsteren van bodems steeds meer geautomatiseerd kan worden. Het doel is om eind 2025 zoveel mogelijk bouwland te bemonsteren op N-mineraal, melden Drenth en Hoogendijk.

De eerste jaren zal het meten volgens hen gericht zijn op het vergroten van de kennis en het geven van inzicht aan telers over N-mineraal aan het einde van het groeiseizoen en manieren om hierop te sturen. Hoe minder stikstof achterblijft na de oogst, hoe minder nitraat er kan uitspoelen. Richting het negende actieprogramma Nitraatrichtlijn werkt de sector toe naar doelsturing verankerd in het beleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 14°
    85 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    16° / 12°
    80 %
Meer weer