Bayer test verschillende toepassingen met biofungicide

Naast bespuitingen en grondbehandelingen voor planten of zaaien, onderzoekt Bayer ook de dompel- en traybehandeling van plantgoed met het biologische fungicide Serenade.

Bayer+test+verschillende+toepassingen+met+biofungicide
© Haijo Dodde

Serenade is een biologisch gewasbeschermingsmiddel waarvan de werking gebaseerd is op de bacteriestam Bacillus amyloliquefaciens QST 713. Het is een breedwerkende fungicide en bactericide met toelating in een groot scala aan gewassen. Op een proevenplatform van Bayer in het Gelderse Angeren liggen diverse objecten met Serenade in vollegrondsgroentegewassen. Vorige week gaven teeltspecialisten een toelichting op het gebruik van het fungicide.

Voorafgaand aan een rondgang langs de gewassen toonde gewasadviseur Jan Hulst de resultaten van een test met lavendelstekken die wel en niet een dompelbehandeling hebben ondergaan met Serenade. In een glazen bak met de behandelde stek op water is te zien dat er meer wortelontwikkeling is. Dat vertaalt zich ook in meer groei van het gewas. Hulst: 'Eenzelfde effect heeft ook een traybehandeling in knolselderij, deze plantjes hebben meer wortels bij het uitplanten en groeien vlotter weg.'


Inwerken in zaaibed

In knolselderij vergelijkt Bayer de traybehandeling met een bodembehandeling met Serenade en objecten waarin beide behandelingen zijn uitgevoerd. Specialist vollegrondsgroenten Henko Klement zegt dat de bodembehandeling kort voor het planten is uitgevoerd, waarbij de Serenade is ingewerkt in het zaaibed. De traybehandeling gebeurt in principe bij de plantenkweker na het zaaien van de knolselderij.

Op het oog zijn er geen grote verschillen tussen de behandelde objecten. In de volledig onbehandelde knolselderij, dus ook zonder bespuitingen in het groeiseizoen, is een behoorlijke aantasting van septoria zichtbaar. Een groot deel van het loof vertoont bruinverkleuring en ook zijn de te oogsten knollen duidelijk kleiner dan in de objecten met gezond loof.


In knolselderij ziet Bayer een uitstekend werking van Serenade op de bladschimmel septoria.
In knolselderij ziet Bayer een uitstekend werking van Serenade op de bladschimmel septoria. © Haijo Dodde

In prei is Serenade onder meer getest op de werking tegen roest. Voorafgaand of aan het begin van de teelt zijn de plantjes of gedompeld in een 1 procent-oplossing van het fungicide of is het middel aangegoten bij het planten. Het dompelen van de plantjes duurde volgens Klement ongeveer 15 minuten.

Beide behandelingen zijn ook weer gecombineerd. Er zijn nog nauwelijks verschillen tussen de objecten met variaties op bestrijdingsstrategieën, dit komt mede door de lage ziektedruk.


Toevoegen aan regulier schema

Ook in peen, sla en spinazie onderzoekt Bayer de mogelijkheden van grondbehandelingen met Serenade. Daarnaast wordt in vrijwel alle gewassen het biologische fungicide toegevoegd aan het reguliere spuitschema tegen schimmelziekten.

Klement legt uit dat het middel zeker toegevoegde waarde heeft bij een preventieve bestrijdingsstrategie. 'Wanneer de schimmeldruk goed beheersbaar is, dan lukt het met Serenade om het gebruik van chemische fungiciden te beperken.'

Bij het demoveld met spinazie vertelt Klement over de beheersing van pythium dat grondbehandelingen worden vergeleken met behandelingen direct na zaai. In de schema’s is ook Serenade opgenomen, eventueel in combinatie met het fungicide Previcur Energy. In de discussie over de bescherming van jonge kiemplanten tegen zwakteparasieten meldt Klement dat Bayer bezig is met het testen van biologische producten voor het coaten van zaaizaad.


Testen op fusarium in uien

In akkerbouwgewassen is Serenade naast aardappelen de afgelopen twee jaar ook getest in uien. Daarbij is met name gekeken naar de werking op fusarium en valse meeldauw. Gewasspecialist Stefan van Heist zegt dat demoproeven zijn aangelegd op enkele praktijkpercelen in Flevoland en dit jaar ook in de Veenkoloniën.

'Wat fusarium betreft bieden voor ons de resultaten aanknopingspunten om verder te gaan. Zowel in 2023 als in 2024 was er een positief effect op de opbrengsten. Bij valse meeldauw hopen we in een systeemaanpak op meerwaarde van Serenade vanwege de vitale weggroei van de planten na opkomst en ook om een bijdrage te leveren aan een betere resistentiemanagement. Dat heeft mogelijk een positieve invloed op de werking van andere fungiciden', verklaart Van Heist.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer