Engeland oogst 21 procent minder tarwe

Akkerbouwers in Engeland oogsten in vergelijking tot vorig jaar 21 procent minder tarwe. Landbouwministerie Defra raamt de totale tarweproductie op bijna 10 miljoen ton, in 2023 was dat nog 12,7 miljoen ton.

Engeland+oogst+21+procent+minder+tarwe
© Foto: UK Arable

Het is voor Engeland de op één na kleinste tarweoogst van de afgelopen veertig jaar. Alleen in 2020 was de productie nog lager, met 8,7 miljoen ton. Net als toen is ook nu sprake van tegenvallende opbrengsten per hectare en een daling van het areaal. Dit blijkt uit de meest recente productieraming voor graangewassen van Defra.

Afgelopen jaar zaaiden Engels akkerbouwers op 1,40 miljoen hectare tarwe in. Dat is ruim 11 procent minder dan het jaar ervoor. Deze daling is voor een belangrijk deel veroorzaakt door natte omstandigheden tijdens het inzaaiseizoen. De gemiddelde opbrengst van Engelse tarwepercelen blijft steken op 7,1 ton per hectare. Dat is bijna 12 procent lager dan in 2023 en ook behoorlijk lager dan het meerjarig gemiddelde.


Meer zomergerst

Voor gerst verwacht Defra dit jaar met 4,9 miljoen ton een lichte stijging van de totale productie ten opzichte van 2023. Dit is vooral te danken aan uitbreiding van het areaal zomergerst, met 28 procent tot 523.000 hectare. De opbrengsten per hectare stegen voor zomergerst met 10 procent tot 5,6 ton. Wintergerst deed een behoorlijke stap terug in productie. 2,0 miljoen ton is meer dan 26 procent lager dan in 2023.

De productie van haver in Engeland laat een opgaande lijn zien. De totale oogst raamt Defra op 773.000 ton. De stijging komt met name door uitbreiding van het areaal met 10 procent tot 148.000 hectare. Verder realiseerden de telers van haver een hectareopbrengst van 5,2 ton. Dat is 0,4 ton meer dan vorig jaar en vergelijkbaar met de gemiddelde producties van voorgaande vijf jaar.


Terugloop areaal koolzaad

Ronduit teleurstellend is de productie van koolzaad. De totale oogst wordt geraamd op 687.000 ton, ofwel een daling van bijna 33 procent. De oorzaak is de terugloop van het areaal met 28,5 procent tot 245.000 hectare. Dit is het kleinste areaal sinds de eeuwwisseling. Verder daalde de zaadproductie per hectare tot 2,8 ton. Ook dat is bijna 8 procent minder dan vorig jaar.

Defra constateert in een toelichting op de oogstraming dat er vanwege klimaatverandering zorgen zijn over de productiecapaciteit in Engeland en daarmee over de voedselzekerheid. Ook voor komend teeltseizoen voorziet het ministerie problemen met de inzaai van wintergranen vanwege overmatige neerslag. In veel teeltgebieden is de laatste weken zoveel water gevallen dat winterteelten nauwelijks mogelijk zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer