VK stelt grenscontroles op groente en fruit opnieuw uit

De regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) stelt de invoering van Brexit-controles op Europese importen van groente en fruit opnieuw uit. Het voorstel is nu om er in juli volgend jaar mee te starten.

VK+stelt+grenscontroles+op+groente+en+fruit+opnieuw+uit
© Twan Wiermans

In eerste instantie zouden de grenscontroles op groente en fruit al op1 januari 2021 ingaan. Een meermaals verlengde overgangsperiode na de Brexit loopt in januari 2025 af. Maar uit vrees voor hogere voedselprijzen wordt daar waarschijnlijk weer van afgezien.

In een brief aan de betreffende sectoren bevestigde minister Sue Hayman van Milieu dat de regering opnieuw de invoering van controles op verse groenten en fruit wil uitstellen tot 1 juli 2025.

Britse producenten en verwerkers van verse levensmiddelen, verenigd in de Fresh Produce Consortium (FPC), waarschuwen dat ze nog steeds niet weten wat de reikwijdte wordt van de nieuwe controles. Die controles zijn al van toepassing op andere plantaardige en dierlijke producten uit de Europese Unie.


Extra kosten

FPC berekent de extra kosten van de controles op groente en fruit op omgerekend 238 miljoen euro, die in consumentenprijzen moeten worden doorberekend. De reeds ingevoerde controles op onder meer vlees, zuivel en bloemen zorgden voor een totale kostenstijging van 385 miljoen euro, zo werd eerder al bekend. Daarnaast wijst de producentenorganisatie op IT-problemen waardoor niet alle toeleveringsketens voldoende zijn voorbereid.


Het is overigens maar de vraag of de grenscontroles op voedsel een blijvend fenomeen zijn. De in juli aangetreden Labour-regering wil de banden met de Europese Unie aanhalen. Daarbij ligt ook een nieuwe sanitaire en fytosanitaire overeenkomst op tafel.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer