Verenigd Koninkrijk importeert meer varkensvlees in eerste halfjaar

Het Verenigd Koninkrijk heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 1,4 procent meer varkensvlees geïmporteerd dan in de eerste zes maanden van 2023. Het importvolume groeide naar 387.500 ton. Dat meldt de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB).

Verenigd+Koninkrijk+importeert+meer+varkensvlees+in+eerste+halfjaar
© Pixabay

Deze stijging op jaarbasis geldt niet voor alle productcategorieën. De grootste groei zit in de worstcategorie die met 5.300 ton groeit naar 77.600 ton. Verwerkt varkensvlees en spek hebben in de eerste zes maanden van dit jaar allebei aan importvolume verloren, respectievelijk 3.100 ton en 1.800 ton.

De categorie met het grootste marktaandeel blijven de vers/diepgevroren producten. Daarbij is sprake van een lichte groei naar 165.100 ton.


Uit eigen land

Verder komt uit de cijfers naar voren dat de meeste Britse supermarkten het overgrote deel van het varkensvlees uit eigen land halen. Vooral vers varkensvlees komt uit eigen land. Bij bacon, ham en de worst lukt dat minder goed. De Britse retailer Marks & Spencer haalt van alle categorieën wel 99 tot 100 procent uit eigen land. Daartegenover staan Asda en Iceland die veel minder Brits vlees in de schappen leggen.

De Britse export heeft in de het eerste halfjaar te maken gehad met een aantal uitdagingen, waarbij het krappe binnenlandse aanbod resulteerde in hogere productprijzen vergeleken met andere spelers op de wereldmarkt, zoals de Verenigde Staten en Brazilië. Nu consumenten wereldwijd nog steeds op hun hoede zijn voor hun uitgaven vanwege de hogere kosten van levensonderhoud, is betaalbaarheid een belangrijke marktfactor in regio's als China.


Export daalt

De export van Brits varkensvlees kent dit jaar grote variaties. In april en juni groeide de export met 4 procent, maar door grote dalingen in januari, maart en mei is de totale Britse varkensvleesexport met 2,4 procent gedaald vergeleken met vorig jaar en is deze het laagste sinds 2015.

De AHDB verwacht de komende maanden een wisselende importvraag waarbij de inkopers de bewegingen in prijsverschillen en wisselkoersen zullen volgen en inspelen op de economische factoren die de vraag van consumenten bepalen.

Naar verwachting worden de exportmarkten competitiever. Ook voor de Britse varkenssector is het van belang om markttoegang te behouden voor een goede vierkantsverwaarding van varkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer