Beëindigingsregeling voor kleinere sectoren open

De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) voor kleinere sectoren gaat open van 18 november tot en met 20 december 2024. Deze regeling is bedoeld voor veehouderijen met melkgeiten, vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, vleeseenden of konijnen die voldoen aan de drempelwaardes voor stikstofneerslag van de Lbv-plus of de al gesloten Lbv.

Be%C3%ABindigingsregeling+voor+kleinere+sectoren+open
© Frans Kanters

Dat hebben de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur bekendgemaakt. De regeling was al eerder aangekondigd, maar nu zijn ook de voorwaarden voor aanvragen bekendgemaakt.

Het doel van deze regeling is om stikstofneerslag op natuur in Natura 2000-gebieden te verminderen. Voor de kleinere sectoren is een budget beschikbaar van 50 miljoen euro. De regelingstekst is al gepubliceerd. De Lbv voor kleinere sectoren is de laatste beëindigingsregeling binnen de aanpak piekbelasting die opengaat. De Lbv sloot al eerder, de Lbv-plusregeling staat nog tot en met 20 december 2024 open voor aanvragen.


Voorwaarden

De Lbv voor kleinere sectoren geldt alleen voor bedrijven met een stikstofvracht op een overbelast Natura 2000-gebied die voldoet aan een van de drempelwaarden: de drempelwaarde van een Natura 2000-gebied of de drempelwaarde van 2.500 mol.

Houders van vleeskalveren komen alleen in aanmerking voor de Lbv kleinere sectoren bij een stikstofvracht lager dan 2.500 mol, maar boven de drempelwaarde van een Natura 2000-gebied. Bij een hogere stikstofvracht vallen zij onder de voorwaarden van de Lbv-plus.

Andere voorwaarden zijn gelijk aan de Lbv en Lbv-plus, namelijk dat de dierenverblijven, mest- en voeropslagen de afgelopen vijf jaar onafgebroken in gebruik waren, er geen andere afspraken over sluiting zijn gemaakt en dat er geen stikstofruimte uit de vergunning ter beschikking is gesteld voor andere activiteiten waar een natuurtoestemming voor nodig is. De uitgebreide voorwaarden staan in de gepubliceerde regelingstekst.


Vergoeding

De Lbv-plusregeling is bedoeld voor veehouders die een veehouderijlocatie willen beëindigen die voldoet aan de drempelwaarde van de aanpak piekbelasting: 2.500 mol per jaar of hoger. Zij ontvangen 120 procent subsidie voor het waardeverlies van hun productiecapaciteit. Het waardeverlies van de productiecapaciteit wordt bepaald door de leeftijd en oppervlakte van de dierenverblijven.

Veehouderijlocaties die aan de drempelwaarden van de normale Lbv voldoen, ontvangen 100 procent subsidie voor het waardeverlies. Veehouders die een veehouderijlocatie willen beëindigen die voldoet aan de drempelwaarde van de aanpak piekbelasting, ontvangen ook een vergoeding voor sloopkosten van 45 euro per vierkante meter dierenverblijf.

Al eerder werden regelingen voor innoveren en verplaatsen bekendgemaakt. Dit zijn de investeringssubsidie Sbv (open vanaf 21 oktober) en de verplaatsingsregeling (open vanaf 6 januari 2025, onderzoek haalbaarheid vanaf 2 december). Daarmee zijn alle verschillende regelingen binnen de aanpak bekend en staat een aantal regelingen gelijktijdig open. Veehouders kunnen de mogelijkheden van deze nieuwe regelingen meewegen in hun keuze over de toekomst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 6°
    20 %
  • Zaterdag
    14° / 4°
    20 %
  • Zondag
    12° / 8°
    20 %
Meer weer