Veel wortelrot in suikerbieten op lichtere gronden

Bieteninstituut IRS meldt dat op de lichtere gronden veel aantastingen worden gevonden van aphanomyces. Deze schimmel veroorzaakte afgelopen voorjaar vooral afdraaiers, nu zorgt het voor misvormingen en wortelrot.

Veel+wortelrot+in+suikerbieten+op+lichtere+gronden
© Job Hiddink

Volgens IRS gedijde aphanomyces na het natte voorjaar ook in de zomer en nazomer goed door de temperatuur en de vochtige bodem. Wortelrot door aphanomyces is zwart en sponsachtig en kan horizontale en verticale scheuren veroorzaken. Ook zorgt het soms voor diepe kloven en kunnen wortelvervormingen en insnoeringen zichtbaar zijn.

Daarnaast kunnen de bieten los in de grond komen te staan, waardoor forse puntbreuk kan optreden bij de oogst. Telers moeten hier bij de oogst alert op zijn en steeds de instellingen van de bietenrooier aanpassen aan de omstandigheden. Hierdoor kunnen grote verliezen worden voorkomen, schrijft IRS.


Minder schadelijk voor kwaliteit

Bieten die zijn aangetast door droge wortelrot, hebben een lager wortelgewicht en een iets lager suikergehalte. Toch is droge rot minder schadelijk voor de kwaliteit dan andere typen rot. De fabrieken van Cosun Beet Company weigeren partijen met meer dan 10 procent rotte bieten, waarschuwt IRS.


Rot in bieten kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld rhizoctonia. In deze video zijn de verschillende soorten wortelrot goed te herkennen. Telers kunnen schade door aphanomyces beperken of voorkomen door te zorgen voor een goede bodemstructuur, goede afwatering en een optimale pH. Daarnaast helpt ook het hanteren van een ruime teeltfrequentie van bieten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 11°
    95 %
  • Vrijdag
    13° / 6°
    20 %
  • Zaterdag
    12° / 4°
    20 %
Meer weer