Loonbedrijf Breure-De Waard rooit eerste bieten voor campagne uit

Loonbedrijf Breure-De Waard heeft woensdag de eerste suikerbieten gerooid in het Flevolandse Swifterbant. Dat is twee weken voor de bietencampagne, die officieel op 17 september begint.

Loonbedrijf+Breure%2DDe+Waard+rooit+eerste+bieten+voor+campagne+uit
© Niels van der Boom

Het gaat om een perceel van Driespan Agro, waar zaaizaadveredelaar KWS een proefveld heeft liggen. Rondom de velden met rassenproeven, die in drie herhalingen zijn aangelegd, zaait akkerbouwer Adrie Vermeulen reguliere suikerbieten. De in totaal 7,5 hectare aan kopakkers en paden rooit medewerker Gerd Speelman met zijn bunkerrooier van Vervaet. Vervolgens kan KWS met een speciale proefveldrooimachine de individuele veldjes oogsten en bemonsteren.

Han Durenkamp, planner bij het loonbedrijf, verwacht dat half september de oogst pas echt los gaat barsten, in aanloop naar de start van de bietencampagne. Met meerdere rooimachines bedient het bedrijf boeren in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.


Op het proefveld vallen de opbrengsten tegen. Dat komt door de zaaidatum van half mei en de vele neerslag die daarop volgde. De bieten worden bewust niet met veel stikstof bemest, wat ook groei heeft gekost. Voor de rassenproef is dat geen vereiste.

Hoe de opbrengsten dit jaar uitpakken, kan Durenkamp nog niet zeggen. 'De verschillen zijn waarschijnlijk groot, zoals we ook bij andere gewassen zien', zegt hij. 'Dat heeft te maken met de weers- en groeiomstandigheden. Wat was de voorvrucht, hoe was de structuur en kreeg het perceel met zware buien te maken? Dat heeft allemaal gevolgen.' Ook de zaaidata liggen dit jaar erg verspreid, wat ook van invloed is op de opbrengsten.


Verrassen

'Dit is de tijd van het jaar dat de biet suiker moet maken', weet Durenkamp. 'De ervaring leert dat een gewas je ook kan verrassen, zelfs wanneer het er op het eerste gezicht niet geweldig uitziet. Het is dus afwachten tot de rooiers gaan rijden.'

Cosun Beet Company gaat uit van een gemiddelde van 13 ton suiker per hectare deze campagne. Dat is 6 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer