Zaaizaad spoelt in geultjes van het land bij Limburgse akkerbouwer

Ondanks de late inzaai en de grote neerslaghoeveelheden is de Limburgse akkerbouwer Jos Keijbets niet ontevreden over het groeiseizoen voor zijn suikerbieten.

Zaaizaad+spoelt+in+geultjes+van+het+land+bij+Limburgse+akkerbouwer
© Twan Wiermans

Kort na inzaai van de laatste bietenpercelen kreeg het bedrijf van Keijbets in het Limburgse Voerendaal een bui van 60 millimeter in korte tijd te verwerken. Het water spoelde in geultjes van de heuvels en nam daarbij een deel van het zaaizaad mee. Toch vindt de akkerbouwer nu dat de schade van de overmatige neerslag meevalt.

'Uiteindelijk bleven op het betreffende perceel nog zo'n 80.000 planten per hectare over. Normaal gesproken moet dat genoeg zijn voor een redelijke opbrengst. Het gewas staat redelijk egaal. Ondanks de natte plekken in het voorjaar zien we nu weinig oneffenheden die wijzen op structuurschade', zegt Keijbets.

Volgens de akkerbouwer zijn de bieten uiteindelijk goed gegroeid, maar is het nu afwachten wat het suikergehalte gaat doen. 'De komende periode hebben we koude nachten nodig en zoveel mogelijk zon om de suikerproductie op gang te houden. Het gewas staat nog groen. Dat is een aanwijzing dat de groei nog wel even aanhoudt.'

Ondanks de natte plekken in het voorjaar zien we nu weinig oneffenheden die wijzen op structuurschade

Jos Keijbets, akkerbouwer in Voerendaal

Keijbets heeft een akkerbouwbedrijf met behalve suikerbieten ook aardappelen, zaaiuien, tarwe en brouwgerst in het bouwplan. Op vier percelen teelt hij bij elkaar 28 hectare suikerbieten. Het eerste perceel met als voorvrucht tarwe is half april ingezaaid. De overige percelen op onder meer aardappelland en maisland ongeveer twee weken later.

'Net als het jaar ervoor waren we relatief laat met de inzaai door het natte voorjaar. Normaal probeer ik rond half maart tot uiterlijk begin april de bieten in de grond te hebben, maar dat was nu opnieuw niet mogelijk', zegt de akkerbouwer.


Tekst gaat verder onder kader.

Thema Oogst

Het groeiseizoen van 2024 staat vooral in het teken van het natte voorjaar en de moeizame omstandigheden om gewassen te zaaien en poten. De suikerbieten gingen gemiddeld bijna drie weken later de grond in dan normaal. Hetzelfde geldt globaal ook voor zaaiuien en mais. Diverse percelen met aardappelen zijn begin juni nog gepoot. Wat volgde was een soms natte, maar ook groeizame zomer. Tot dusver zijn de opbrengsten veelal matig en is de variatie per bedrijf en teeltregio behoorlijk groot. Dit artikel is onderdeel van het thema Oogst in de Nieuwe Oogst van 20 september.

Keijbets twijfelt of zijn suikerbieten de achterstand helemaal goedmaken. Ondanks de slempgevoelige lössgrond groeide het bietengewas in juni wel vlot weg en stonden de rijen naar verhouding snel dicht. 'Dat is te danken aan het groeizame weer met hoge temperaturen en voldoende vocht in de bodem.'

Het vocht in de bodem zorgde er ook voor dat de bodemherbiciden goed hun werk deden. Daardoor kon de akkerbouwer de rest van de onkruidbestrijding ook effectief uitvoeren.

Bij bladziekten zorgt cercospora voor een grotere uitdaging. 'De druk is behoorlijk hoog. Ik heb al drie keer gespoten. Op de percelen waar de suikerbieten het langst in de grond blijven staan, voeren we ook nog een vierde bespuiting uit.'

De eerste suikerbieten gaat Keijbets eind oktober rooien. Hij levert ze de komende campagne in drie keer. De laatste levering is pas in januari. 'Samenvattend was het voor suikerbieten best een lastig groeiseizoen, maar nu ben ik niet ontevreden hoe het gewas erbij staat. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke opbrengsten. Hopelijk vallen de tonnen en het suikergehalte mee en maakt een goede suikerprijs er alsnog een geslaagd bietenseizoen van.'


Cosun: 13 ton suiker per hectare

Cosun Beet Company schat de wortelopbrengst voor suikerbieten voorlopig op 79 ton per hectare. Vooral door de late start van het groeiseizoen gaat de suikerfabrikant uit van een gemiddelde suikerproductie van 13 ton per hectare. Dat is 6 procent minder dan vorig jaar. Toen kwam de wortelopbrengst uiteindelijk uit op iets meer dan 86 ton per hectare en was het gemiddelde suikergehalte 15,6 procent. De bietencampagne is deze week begonnen in beide Cosun-fabrieken en duurt naar verwachting 127 dagen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer