Suikergehalte bieten stijgt in tweede campagneweek naar 15,8 procent

Het suikergehalte van bieten die in de tweede week van de campagne bij de fabrieken van Cosun Beet Company zijn aangeleverd, stijgt naar een landelijk gemiddelde van 15,8 procent. Vooral Groningse suikerbieten scoren hoge gehaltes.

Suikergehalte+bieten+stijgt+in+tweede+campagneweek+naar+15%2C8+procent
© Job Hiddink

De bietencampagne van Cosun Beet Company is op 17 september begonnen en is nu goed op stoom, meldt het concern. De verwerkingscapaciteit bij de fabrieken in het Groningse Vierverlaten en het Brabantse Dinteloord ligt gemiddeld op ruim 28.000 ton per dag.

Akkerbouwers uit alle teeltgebieden leveren nu bieten aan. Volgens Cosun worden er nu vooral suikerbieten aangeleverd die van percelen komen met weinig groeipotentie. Het tarrapercentage van de tweede campagneweek komt met 7,8 procent lager uit dan in de eerste week. Het betreft vooral bieten die voor de regenperiode zijn gerooid.


Grote verschillen in suikergehalte

Uit de verwerkingscijfers van Cosun valt op te maken dat het suikergehalte in campagneweek 2 stijgt naar landelijk 15,8 procent. De verschillen zijn groot. Waar bieten van de Groningse klei 16,6 procent suiker bevatten, komen de bieten uit Liemers/Oude IJssel niet verder dan 14,3 procent. Dat komt ook omdat de aanvoer van bieten van lichte gronden nog maar net is opgestart.


Verder meldt Cosun dat begin september gedreven door de hoge temperaturen de aantasting van bladschimmels behoorlijk is uitgebreid. Met de huidige lagere temperaturen gaat het uitbreidingsproces langzamer, maar toch valt op veel percelen de aantasting tegen.

Bieteninstituut IRS adviseert tot vier weken voor de oogst een bespuiting uit te voeren, maar niet meer na half oktober. Vanaf dan is een bespuiting tegen bladschimmels vrijwel nooit meer rendabel, schrijft de organisatie.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    16° / 2°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    60 %
Meer weer