'Plantaardige bemesting is geen alternatief voor kunstmest'

Plantaardige meststoffen zijn nog geen alternatief voor kunstmest. De opbrengsten zijn onvoldoende en bovendien is het duur. Dat blijkt uit onderzoek van SPNA Ebelsheerd in het Groningse Nieuw Beerta.

%27Plantaardige+bemesting+is+geen+alternatief+voor+kunstmest%27
© Job Hiddink

In het project 'Trans4num' zijn twee proeven aangelegd op de Oldambtster klei. Daarbij worden de effecten van plantaardige meststoffen onderzocht. In de ene proef onderzoekt SPNA het effect van luzernepellets van de grasdrogerij op een perceel gangbare wintertarwe. De onderzoekers kijken in de andere proef naar het effect van grasklaver op biologische tarwe.

Vorig jaar draaiden deze proeven voor het eerst. Op beide percelen bleek het effect van de plantaardige meststof veel lager dan van de kunstmest of organische mest. Omdat de plantaardige meststoffen maar 3 procent stikstof bevatten, is er veel nodig om dezelfde hoeveelheid stikstof te verstrekken als bij het gebruik van kunstmest of organische mest. Daarna moet de bodem de meststof nog omzetten naar opneembare mineralen.


Toediening dit jaar maand eerder

De onderzoekers besloten daarom dit jaar de plantaardige meststof bijna een maand eerder toe te dienen dan in 2023, zodat de mineralen eerder voor de plant beschikbaar zijn. Maar ondanks dat waren de resultaten dit jaar niet beter. 'Mogelijk moeten we volgend jaar de plantaardige meststof nog eerder toedienen', schrijft SPNA.

De plantaardig bemeste tarwepercelen hadden een vergelijkbare opbrengst met de percelen zonder meststof. De opbrengst was veel lager dan op de percelen met kunstmest. Daarentegen lijkt de opbrengst op het biologische perceel vergelijkbaar met percelen met organische mest.

SPNA concludeert dat plantaardige meststoffen nog geen alternatief zijn voor kunstmest. De opbrengsten zijn nog niet voldoende en bovendien is het duur om de luzernepellets te produceren. Ook moet er veel volume van worden gestrooid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer