Bemestingsadvies koper op grasland naar beneden

De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) heeft het bemestingsadvies voor koper op grasland naar beneden bijgesteld. Uit resultaten van onder meer demovelden van Eurofins Agro blijkt dat in Nederland vrijwel nooit te weinig koper is voor grasgroei.

Bemestingsadvies+koper+op+grasland+naar+beneden
© Twan Wiermans

Wel is het belangrijk voor rundvee om via voeding voldoende koper binnen te krijgen. Voor de kopervoorziening van rundvee is het gehalte in gras vrijwel altijd te laag, ook als er met koper bemest wordt. Er is altijd aanvulling uit andere bronnen, zoals krachtvoer, nodig.

In een gezamenlijke studie van het Nutriënten Management Instituut (NMI) en Wageningen Livestock Research is de afweging gemaakt tussen het toedienen van spoorelementen via bemesting en via voeding. In die studie is de aanbeveling om de kopervoorziening van dieren zoveel mogelijk via voeding te laten lopen.

Bovendien blijkt uit resultaten van metingen in de bodemvoorraad en het gehalte in gras dat de relatie tussen koper in de bodem en het kopergehalte in gras niet sterk te zijn.


Oppervlaktewater

In het oppervlaktewater is het kopergehalte vaak hoger dan toegestaan. Volgens het CBGV is het daarom tijd om het bemestingsadvies bij te stellen. Voor graslandbemesting geldt dat er voldoende koper beschikbaar moet zijn voor de groei en ontwikkeling van het gras, maar ook dat het gehalte in bodem en gras niet te hoog mag worden. In de meeste situaties is er geen koperbemesting nodig en is deze zelfs ongewenst.

De commissie adviseert om alleen te bemesten op grasland in situaties waarin dieren volledig weiden zonder koperaanvulling via krachtvoer, bolus of liksteen (zoals droge koeien of pinken) en bij een bodemtoestand met laag kopergehalte waar meerdere jaren geen dierlijke mest is toegediend. Het advies voor koperbemesting op grasland in de Adviesbasis Bemesting is daar nu op aangepast.


Fotosynthese

In gras speelt koper een belangrijke rol bij onder andere fotosynthese, respiratie en metabolisme van koolstof en stikstof, beschrijft het CBGV. Dieren hebben koper nodig omdat het een werkzaam bestanddeel is van enzymen die betrokken zijn bij stofwisselingsprocessen. Het heeft onder meer een functie bij bloedvorming, pigmentvorming en vorming van haren en wol.

De koperaanvoer in de Nederlandse graslandbodems wordt grotendeels gedaan via drijfmest. Over het algemeen laten schattingen zien dat de aanvoer van koper via drijfmest hoog genoeg is om in de behoefte van het gras te voorzien. Een kopertekort in gras zal niet snel voorkomen bij een bemesting van 40 kubieke meter per hectare op grasland zonder derogatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer