Glastuinbouw Nederland eist ontwikkelingsmogelijkheden in Zuidplas

In plaats van ruimere ontwikkelingsmogelijkheden te geven aan glastuinders heeft de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas die juist beperkt. Glastuinbouw Nederland is daar woest over. Zij stelt dat de gemeente een opdracht van de Raad van State in de wind heeft geslagen en provinciale regels heeft genegeerd.

Glastuinbouw+Nederland+eist+ontwikkelingsmogelijkheden+in+Zuidplas
© Mooi Zuidplas

Aanleiding voor de zware kritiek van de belangenorganisatie is een zogeheten reparatiebestemmingsplan voor de Zuidplaspolder bij Zevenhuizen. De Raad van State vernietigde in 2020 een vorig bestemmingsplan voor dit gebied. Volgens de raad had de gemeente meer perspectief moeten bieden aan de glastuinders en dat moest dus alsnog gebeuren. Het gebied is door provincie Zuid-Holland aangewezen als ontwikkelingsgebied voor de glastuinbouw.

In de ogen van de belangenorganisatie staat glastuinbouw dus voorop. Maar de gemeente werkt in dit gebied ook aan grootschalige woningbouwplannen en de aanleg van natuur. De gemeente zegt wel te hebben geluisterd naar de opdracht van de Raad van State. Glastuinders mogen uitbreiden, maar niet ongebreideld, stelt de advocaat van gemeente Zuidplas.


Provinciale regels

Glastuinbouw Nederland verwijst naar de provinciale aanwijzing van dit gebied als ontwikkelingsgebied voor de glastuinbouw. 'De ondernemers hebben geïnvesteerd en ze hadden het comfort van provinciale regels die nog steeds gelden', zegt de woordvoerder van de belangenorganisatie. 'Die regels zijn helder.'

De advocaat van gemeente Zuidplas zegt dat aan de opdracht van de Raad van State is voldaan. Voor vijf bedrijven in het gebied zijn de bouwmogelijkheden voor kassen vergroot. Binnen de vlakken op hun percelen waarop mag worden gebouwd, geldt geen maximum meer van 2 hectare. Dat mag meer worden. Maar daarbuiten mag geen kas meer worden gebouwd.

De woordvoerder van Glastuinbouw Nederland noemt dit een beperking, want bouwen mag alleen binnen de aangewezen bouwvlakken en niet elders op de percelen. 'Door dit beleid van de gemeente komen de bedrijven op slot te zitten.' Percelen samenvoegen en kassen op elkaar aansluiten voor een duurzamer bedrijfsvoering wordt zo onmogelijk gemaakt.

Wat Glastuinbouw Nederland ook steekt, is dat de gemeente alleen de regels heeft aangepast voor de vijf bedrijven. Die hadden namelijk eerder al bezwaar gemaakt tegen de beperkingen waar ze tegenaan liepen, stelt de advocaat van de gemeente. De 'versoepelde regels' gelden dus niet voor andere glastuinders die in dit gebied actief zijn.


Rechters verbaasd

De rechters van de Raad van State reageerden verbaasd. 'Waar leest de gemeente in onze eerdere uitspraak dat het alleen om die vijf bedrijven gaat? Ik zie dat niet', zei een van de staatsraden. De advocaat van gemeente Zuidplas moest toegeven dat ze ongelijk had.

Ten slotte stoort het Glastuinbouw Nederland dat de kassen in dit gebied volgens het reparatieplan niet hoger mogen worden dan 10 meter. De belangenorganisatie vindt dat te laag. 'De kassen worden tegenwoordig steeds hoger vanwege duurzame installaties. Zoals bijvoorbeeld drie lagen doeken om de warmte binnen de kassen te houden.' Glastuinbouw Nederland eist een toegelaten bouwhoogte van maximaal 13,5 meter.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    7° / 2°
    20 %
  • Donderdag
    8° / 2°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 6°
    95 %
Meer weer