Brabantse mestvergister failliet verklaard, 25 miljoen euro schuld

Het bedrijf achter de grote mestvergister in het Brabantse Sterksel is failliet verklaard. Blue Sphere Brabant kampt met een schuld van zo'n 25 miljoen euro en vroeg afgelopen week al uitstel van betaling aan.

Brabantse+mestvergister+failliet+verklaard%2C+25+miljoen+euro+schuld
© Ptp Communicatie

Donderdag sprak de Rechtbank Oost-Brabant het faillissement uit. De installatie op bedrijventerrein Poort 43 vergde 30 miljoen euro aan investeringen en opende eind 2020. Al sinds afgelopen augustus stond de verwerking van mest en groen- en voedselafval op een laag pitje, zegt bewindvoerder Ben Arends in het Eindhovens Dagblad. 'Er was geen geld meer om grondstoffen te kopen', stelt Arends.

De mestvergister is al eerder onderwerp van conflict geweest. Zo dienden Blue Sphere Brabant en bouwer van de installatie Anaergia schadeclaims van tientalen miljoenen euro's bij elkaar in. De aanleiding daarvoor was dat de veronderstelde productievolumes aan biogas niet werden gehaald.


Anaergia zou bij de bouw te veel hebben afgeweken van het ontwerp, zegt Blue Sphere. Onjuist, volgens Anaergia. Blue Sphere zou er niet in slagen de installatie te voeden met de contractueel afgesproken grondstoffen. Uiteindelijk troffen de partijen een schikking.

Volgens de bewindvoerder is er in de markt voldoende interesse om de mestvergister te kopen. Er zijn eerder al 'forse biedingen' gedaan, zegt hij in de regionale krant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer