Sterke vraag stuwt grondprijs op naar 81.500 euro per hectare

Nog nooit lag de gemiddelde grondprijs zo hoog als nu. NVM-makelaars Agrarisch & Landelijk berekent die momenteel op 81.500 euro voor een hectare agrarische grond.

Sterke+vraag+stuwt+grondprijs+op+naar+81%2E500+euro+per+hectare
© Huisman Media

Tien jaar eerder lag de gemiddelde agrarische grondprijs nog op 50.000 euro per hectare. Oorzaak van de prijsstijgingen is de aanhoudende grondhonger onder boeren en tuinders en vanuit andere sectoren.

Boeren zijn vooral op zoek naar mestplaatsingsruimte door de afbouw van de derogatie. Tegelijk blijft grond – afhankelijk van de vergunningsaanvragen – gewild voor woningbouwprojecten, infrastructuur, duurzame energie of als belegging. De krapte op de grondmarkt neemt daardoor toe: 61 procent van de makelaars ziet de verhouding tussen vraag en aanbod verder verscherpen.

Akkerbouwgrond nadert met 94.000 euro gemiddeld de grens van 100.000 euro per hectare. Grasland is een stuk goedkoper met gemiddeld 75.000 euro per hectare in 2024 tot nu toe.


Losse grond vlot verkocht

'De grondmarkt blijft dynamisch', zegt Jos Ebbers, vakgroepvoorzitter NVM Agrarisch & Landelijk. 'Losse grond is gewild en wordt vlot verkocht. Vooral grote percelen liggen goed in de markt. Het aantal te koop komende gehele bedrijven zal naar mijn verwachting echter toenemen.'

De NVM ziet in het stopzetten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied een kans om een variant van de Dienst Landelijk Gebied te herintroduceren. 'Want oplossingen voor het landelijk gebied zijn de sleutel voor agrarisch perspectief, natuur en milieu, de woningbouwopgave en bestendige groei van het bedrijfsleven', zegt Ebbers.

In de eerste helft van 2024 zijn 41 melkveehouderijen verkocht; 9 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkopen van intensieve veehouderijbedrijven – varkens-, pluimvee- en vleeskalverhouderijen – blijven laag.


Nieuwe varkenshouderijen verkocht

In de eerste helft van 2024 zijn in deze sectoren slechts 10 bedrijven verkocht, het minst sinds 2010. In 2024 wisselden slechts 3 varkenshouderijen van eigenaar, terwijl dit jaar 12 varkenshouderijen nieuw te koop zijn aangeboden. In totaal kwamen in 2024 tot nu toe 20 nieuwe intensieve veehouderijen op de markt. Dit brengt het actuele aanbod op 42.

Afgelopen halfjaar zijn 16 paardenbedrijven verkocht. Dat is 20 procent minder dan in deze periode in 2023. In de vijf jaar ervoor werden jaarlijks rond 50 paardenhouderijen verkocht. Dit stagneert nu door hogere rentes en strengere regels bij de financiering. Ook is er minder aanbod van moderne paardenbedrijven op goede locaties, zoals in de Randstad, waar bedrijven profiteren van een groot verzorgingsgebied.

De meeste verkopen waren in Noord-Brabant (25 procent), Gelderland (18 procent) en Limburg (17 procent). Dit halfjaar stonden paardenbedrijven gemiddeld 157 dagen te koop. Dat is korter dan de 175 dagen in 2023.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 4°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    30 %
Meer weer