Senegal stuwt uienexport naar 37.000 ton in week 37

Nederlandse uienexporteurs hebben in de tweede week van september al meer dan 10.000 ton uien verscheept naar Senegal. Daarmee liepen ze vooruit op de opening van de grens van het West-Afrikaanse land voor importuien per 24 september.

Senegal+stuwt+uienexport+naar+37%2E000+ton+in+week+37
© Job Hiddink

De grote hoeveelheid voor de Senegalese markt tilde de totale weekexport in de tweede week van september naar 37.135 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteit-Controle-Bureau (KCB) en het GroentenFruit Huis. Een week eerder werd voor het eerst dit seizoen meer dan 30.000 ton in een week geëxporteerd. Dit geeft aan dat de export in september stevig werd aangezwengeld.

Ondanks de grote uitvoer in week 37 is de totale afzet van 36.000 ton naar Senegal tot en met de eerste helft van september nog wel zo'n 16.000 ton kleiner dan vorig jaar. Maar een jaar geleden ging de grens van Senegal veel eerder open voor de Nederlandse uien.


Ivoorkust importeert meer

Ivoorkust vangt het verschil in de cijfers bij Senegal grotendeels op. Mede doordat het prijsniveau gunstiger is voor de kopende partij, heeft Ivoorkust in de eerste elf weken van het seizoen ruim 14.000 ton uien meer geïmporteerd uit Nederland. De totale afzet naar dat land is gestegen tot boven de 40.000 ton.

Nicaragua en Israël importeren ook aanzienlijk meer uien uit Nederland dan vorig jaar. Mede daardoor is de totale afzet na elf weken een fractie groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt door de inhaalslag die in week 37 is gemaakt, want daarvoor was sprake van een achterstand.




Bekijk de actuele uienprijzen op onze marktpagina

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 4°
    10 %
Meer weer