Eerste dertiger in weekexport uien

De Nederlandse uienexport steeg in week 36 naar 30.039 ton. Het is de eerste dertiger in het nieuwe seizoen dat op 1 juli is begonnen.

Eerste+dertiger+in+weekexport+uien
© Huisman Media

De export in week 35 en 36 laat exact dezelfde tendens zien als vorig jaar, blijkt uit de voorlopige exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis. Ook toen was week 36 de eerste week van het seizoen waarin de export boven de 30.000 ton uitstak.

Groot verschil met vorig jaar is dat Senegal nu veel later is opengegaan voor importuien. Dat heeft exporteurs er niet van weerhouden om alvast containers die kant op te sturen. Die uien kunnen nu daar de markt op omdat de autoriteiten van Senegal een paar dagen geleden de grens hebben geopend.


Verder is de afgelopen week al een nieuwe bootlading met uien die kant op gegaan, maar deze verscheping komt in week 38 pas in de exportstatistieken. De lokale importbedrijven in Senegal doen een oproep aan de Nederlandse exporteurs om in het begin niet al te hard van stapel te lopen, omdat alle uien die daar in de haven stonden te wachten op markttoegang eerst moeten worden weggewerkt.

Vooralsnog lijkt de oproep vruchten af te werpen. De stemming op de regionale beurs in Emmeloord bleef vandaag rustig. Gele uien af land noteren licht hoger op 10 tot 12 euro per 100 kilo voor grove partijen. De fijnere partijen liggen daar 2 euro per 100 kilo onder.



Gele uien droog uit de schuur noteren 12 tot 14 euro per 100 kilo in de grovere maatsortering. Het is de eerste notering in Emmeloord voor droge partijen uit de schuur van dit moment, maar de beurs in Goes noteerde al eerder op hetzelfde niveau. Dat geeft aan dat de prijsvorming op dit moment stabiel is.

De afzet van rode uien verloopt op dit moment ook rustig, met prijzen van 18 tot 24 euro per 100 kilo voor de grove partijen. Het prijsverschil tussen grove en fijne uien is bij de rode ui groot. De partijen met kleinere uien noteren met 15 tot 18 euro per 100 kilo 3 tot 6 euro onder het niveau van de grovere sortering.


• Bekijk de actuele marktprijzen voor uien

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 9°
    70 %
Meer weer