'Komt u mij helpen, meneer Timmermans?'

In de Binnenhoflezing van woensdag 4 september zei fractievoorzitter Frans Timmermans van PvdA-GroenLinks dat de overheid de regie moet nemen bij het omzetten van landbouwgrond naar grond voor woningbouw. Het is hem een doorn in het oog dat jaarlijks veel boeren stoppen en er slechts heel beperkt landbouwgrond beschikbaar is gekomen voor woningbouw.

%27Komt+u+mij+helpen%2C+meneer+Timmermans%3F%27
© Dirk Hol

Timmermans geeft de schuld aan grondspeculanten die zich willen verrijken aan de woningnood en aan datacenters en distributiecentra, die wel worden gebouwd. Vooral de intensieve veehouderij moet in zijn ogen inschikken om ruimte te maken voor woningbouw en voor natuur, bos en recreatie.

Nu ben ik toevallig boer. Volgens Timmermans dus deel van het probleem. Het beeld dat de fractievoorzitter schetst herken ik niet. Ik vraag mij af waarom hij dit heeft gezegd. Timmermans is een intelligente man. Hij weet zelf ook dat zodra landbouwgrond een bouwbestemming krijgt, de waarde ervan tientallen keren hoger wordt. En hij weet dat dit zo is omdat het verschrikkelijk moeilijk is om die bouwbestemming te krijgen.

Dat ligt niet aan de boer die zijn grond verkoopt, en al zeker niet aan de intensieve veehouders. Zij hebben immers maar weinig grond. Het ligt wel aan de verschillende overheden, die het vrijwel onmogelijk maken om een bestemmingswijziging te krijgen. Deels om goede redenen, want de overheid moet de belangen afwegen van iedereen in Nederland en woningbouw is niet overal gewenst. Deels waarschijnlijk ook vanwege beleid dat Timmermans zelf heeft opgesteld toen hij Eurocommissaris was.

Flauw en gemakkelijk om speculanten de schuld te geven

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren (GD)

Maar stel dat het krijgen van een bouwvergunning op elk stuk landbouwgrond in 5 minuten te regelen was, dan zou de waarde van bouwgrond exact gelijk zijn aan de waarde van landbouwgrond. Het is flauw en heel gemakkelijk om speculanten de schuld te geven van het verschil in waarde tussen die twee. En je hoeft daarbij geen heel fanatieke socialist te zijn om mensen die geld verdienen met woningbouwgrond hun winst te misgunnen. Dus dat is makkelijk scoren.

Zelf ben ik voorzichtig begonnen met een plan voor woningbouw via de rood-voor-roodregeling. Ik heb inmiddels in de gaten dat daar heel wat bij komt kijken. Zo zijn er heel veel kosten. Dus de huizen die wij willen bouwen, zullen ook een behoorlijke prijs op moeten brengen.

Ik ben benieuwd wat Timmermans zou antwoorden als hem werd gevraagd: 'Ik ben boer en ik wil graag huizen bouwen op mijn weiland. Komt u mij helpen, meneer Timmermans?'. Ik denk dat het geen vraag is waar hij op zit te wachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 4°
    10 %
Meer weer