'Van die extensiveringsregeling snap ik helemaal niets'

Van een aantal boeren bij mij in de buurt heb ik gehoord dat ze mee willen doen aan de extensiveringsregeling van het ministerie voor Natuur en Stikstof. Een interessante regeling voor wie hem past, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

%27Van+die+extensiveringsregeling+snap+ik+helemaal+niets%27
© Dirk Hol

Wie minder dan 100 kilo aan dierlijke mest per hectare produceert, kan via de extensiveringsregeling een subsidie krijgen van bijna 2.500 euro per hectare. En dat is veel geld. Maar aan deze regeling zitten natuurlijk wel wat haken en ogen.

De regeling is bedoeld voor samenwerkingsverbanden. Met boeren, maar ook met bijvoorbeeld natuurorganisaties. Deelnemers mogen geen kunstmest meer strooien en er zijn eisen aan de ligging van de grond van deelnemende melkveebedrijven ten opzichte van stikstofgevoelige natuur.

Dit klinkt sympathiek, maar ik snap er helemaal niets van. Als grond wordt bemest met 100 kilo stikstof, in plaats van de straks maximaal toegestane 170 kilo, zal er vast wat minder stikstof op de natuur neerslaan. Maar het klinkt niet als iets wat werkelijk veel zoden aan de dijk zet.

Het zal een regeling worden voor boeren die nu al extensief zijn

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren (GD)

Als een boer een stal met koeien heeft en hij krijgt er ineens veel meer grond bij, dan verandert dat niets aan de uitstoot van de stal. En ik denk dat het in de praktijk ook zo uit zal pakken.


Niet veel boeren zullen meedoen. Het wordt een regeling voor boeren die nu al extensief zijn en al biologisch boeren, en voor natuurorganisaties. Boeren met te weinig grond zullen liever proberen er grond bij te krijgen, dan dat ze koeien wegdoen. Als ze 2.500 euro betalen voor losse grond en ze voldoen aan de voorwaarden, hebben ze per saldo de grond gratis.

Het effect daarvan is groter dan het effect van 70 kilo per hectare minder bemesten. Gevolg van de regeling zal zijn dat de pachtprijs voor losse grond stijgt naar 2.500 euro per hectare. Een ander gevolg zal zijn dat er minder plaatsingsruimte voor mest komt. Deelnemers plaatsen 100 kilo per hectare, terwijl het 170 had kunnen zijn. Daardoor stijgt de prijs voor het afvoeren van mest. Kwestie van marktwerking.


Ongewenste situatie

De regeling kost dus niet alleen veel belastinggeld, boeren die niet mee kunnen doen aan de extensiveringsregeling kost het ook geld. Een ongewenste situatie.

Tenzij dat precies de bedoeling is van de mensen die de extensiveringsregeling hebben uitgedacht. Door het verdienmodel voor intensieve boeren onderuit te halen, verpakt als regeling voor extensieve boeren, komen er vanzelf meer stoppers. En meer stoppers, is minder stikstof.

Als die boeren dan ook nog eens stoppen omdat ze met hun rug tegen de muur staan, hoeven ze geen belastinggeld meer uit een regeling. Ik geloof dat ik er toch iets van begin te begrijpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer