Kamer verbolgen over situatie dakloze arbeidsmigranten

Werkgevers moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om te voorkomen dat arbeidsmigranten dakloos worden zodra hun contract afloopt. Dat vinden diverse Tweede Kamerleden. Het kabinet komt met maatregelen.

Kamer+verbolgen+over+situatie+dakloze+arbeidsmigranten
© Dirk Hol

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk sprak deze week in de Tweede Kamer over een Pools stel. Deze mensen raakten hun baan en daarmee ook hun woning kwijt. Ze leven nu onder erbarmelijke omstandigheden in een tent in het bos. En ze zijn niet de enigen; er zijn duizenden arbeidsmigranten in Nederland die op deze wijze leven.

Dijk wil dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) opvang voor deze mensen regelt en de kosten hiervoor bij hun voormalige werkgever legt. 'Bij degenen die rijk worden van de onmenselijke situaties van anderen.' VVD, SGP, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en Forum voor Democratie sluiten zich hierbij aan. Een specifieke branche noemden ze daar niet bij.

Van Hijum zegt volgende maand met een plan van aanpak te komen. 'De vraag hoe werkgevers kunnen worden aangesproken op de rol en verantwoordelijkheid die ze hebben, gaan we de komende weken uitwerken in het kader van het regeerprogramma.'


Kijken naar verplichtingen

De minister is van plan werkgevers aan te spreken. 'We moeten kijken naar hun verplichtingen rondom huisvesting.'

In veel cao's zijn hier afspraken over gemaakt, ook in die van de uitzendsector. Daarin staat dat werkgevers nog vier weken lang huisvesting moeten bieden. Van Hijum: 'Het probleem is dat veel bedrijven en sommige sectoren zich daar niet aan houden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer