VVD wil arbeidsmigratie inperken, LTO is tegen premieverhoging

De VVD wil dat bedrijven minder gebruik gaan maken van arbeidsmigranten. Daarnaast wil de ondernemerspartij dat er een registratieplicht en actief terugkeerbeleid komen.

VVD+wil+arbeidsmigratie+inperken%2C+LTO+is+tegen+premieverhoging
© Vidiphoto

De voorstellen komen uit de koker van VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. In een interview met het AD zegt hij dat zijn fractie zijn visie omarmt. 'Wij willen niet naar nul; we hebben werknemers uit andere landen hard nodig. Maar het moeten er wel minder worden dan nu.'

Aartsen wil arbeidsmigratie ontmoedigen door bedrijven te stimuleren te investeren in machines, in plaats van goedkoop personeel aan te trekken. 'Investeren in automatisering en robots moet aantrekkelijker worden. Tegelijkertijd willen we fiscale regelingen afbouwen die het voor arbeidsmigranten aantrekkelijk maken om hier te komen.'

De eisen voor de huisvesting van arbeidsmigranten moeten strenger worden en werknemers dienen zelf verantwoordelijk te zijn voor goede huisvesting voor hun personeel. 'Verander het systeem zo dat de al overvolle woonwijken worden ontlast. Dus een werkgever die in zee gaat met een pandjesbaas die een huis verkamert in een stadswijk krijgt dat voordeel niet. Maar iemand die aparte flexwoningen op het terrein van het bedrijf neerzet wel', aldus de politicus.


Terugsturen en registreren

De VVD wil dakloze en overlastgevende EU-arbeidsmigranten terug kunnen sturen naar het land van herkomst. Verder pleit de partij voor een landelijk registratiepunt zodat duidelijk is wie in Nederland werkt en verblijft.

Volgens Aartsen betaalt de samenleving een te hoge prijs voor het toegenomen aantal arbeidsmigranten. Hij noemt onder meer de druk op de zorg en woningmarkt en de groei van het aantal daklozen. 'Dat moet anders. Niet al het werk dat nu door arbeidsmigranten wordt gedaan kan worden geautomatiseerd; neem schoonmakers in onze hotels. Maar bij het snijden van vlees in slachterijen kan dat wel of bij veel werk in de tuinbouw.'

Het terugdringen van arbeidsmigratie is ook opgenomen is in het hoofdlijnenakkoord van VVD, PVV, NSC en BBB. Toch zal het binnen de coalitie discussie opleveren. BBB pleit voor uitzonderingen voor de landbouw en voedselproductie, maar wil daarnaast ook investeren in robotisering.

LTO Nederland is ook voorstander van het investeren in automatisering. De boerenorganisatie heeft onlangs een 'Verkenning Robotisering en Arbeid' uitgevoerd met bevindingen, conclusies en adviezen om technologische oplossingen in de land- en tuinbouw te stimuleren.


Tegenwerking gemeenten

Daarnaast wijst LTO ook op andere oplossingen, zoals het creëren van woonruimte op boerenerven. Nu lopen ondernemers vaak nog tegen gemeentelijke tegenwerking aan bij het maken van plannen. Met het nieuwe Agrarisch Keurmerk Flexwonen (AKF) heeft de agrarische sector een eigen initiatief gelanceerd voor goed werkgeverschap.

De VVD pleit voor het verhogen van de premies over het loon van arbeidsmigranten, om maatschappelijke kosten die het gevolg zijn van arbeidsmigratie te betalen. 'In een sector waarin het verdienvermogen fors onder druk staat en waarin arbeidskrapte aan de orde van de dag is, zou dat de verkeerde oplossing zijn. Het kabinet doet er goed aan te investeren in werkelijke oplossingen, door het innovatietempo te verhogen en technologische investeringen rendabel te maken. Zo investeren we in een toekomstbestendige en concurrentiekrachtige land- en tuinbouw', aldus LTO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    10 %
  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
Meer weer