Tweede Kamer wil misstanden arbeidsmigranten in slachthuizen aanpakken

Er moet een verbod komen op de inzet van uitzendkrachten in sectoren waar ernstige misstanden zijn. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Zo'n verbod moet onder meer de omstandigheden van buitenlandse arbeidskrachten in slachthuizen verbeteren.

Tweede+Kamer+wil+misstanden+arbeidsmigranten+in+slachthuizen+aanpakken
© Dirk Hol

Verantwoordelijk NSC-minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken ziet een dergelijk verbod als laatste redmiddel. Verschillende Kamerfracties willen dat de minister de maatregel snel inzet, zo bleek woensdag tijdens een commissiedebat over arbeidsmigranten.

'Het is te lang te vrijblijvend gebleven. We hebben te lang gerekend op zelfregulering in de vleessector. Het idee van een uitzendverbod is geen bluf. Ik kan het nu doen, er is geen wetswijziging voor nodig', zegt Van Hijum.

BBB-fractieleider Caroline van der Plas vindt dat de minister eerst de economische gevolgen inzichtelijk moet maken voordat de maatregel wordt opgelegd. In de vleessector is volgens haar immers ook veel goede wil. De VVD wil ook liever dat de minister de maatregel als straf oplegt aan individuele bedrijven, in plaats van dat dit voor alle bedrijven moet gelden.

Van Hijum geeft aan met vakbonden in overleg te zijn om een beter beeld te krijgen van de arbeidsomstandigheden bij de volgens hem 'zeer gesloten' slachtbedrijven.


Minder niet-Europese arbeidsmigranten

Het kabinet moet in de ogen van de Kamer ook meer doen om het aantal niet-Europese arbeidsmigranten te beperken die via andere EU-landen in Nederland komen. Het doorlenen van niet-EU-arbeidsmigranten mag volgens Europese regels, maar wordt veelal als 'sluiproute' gebruikt, zien partijen als PVV, VVD, D66, SP, SGP en Forum voor Democratie.

Europese afspraken maken het mogelijk dat bijvoorbeeld werknemers uit landen als Oezbekistan worden ingehuurd via een uitzendbureau in Slowakije, waarna ze in Nederland komen te werken. Het idee is dat zo'n uitzendbureau arbeidskrachten tijdelijk kan inzetten voor een project in een ander EU-land. Maar in de praktijk komt het vaak voor dat ze helemaal niet werken in het uitzendende land, maar direct in Nederland aan het werk worden gezet. Dat is volgens VVD-Kamerlid Thierry Aartsen niet in lijn met de geest van de Europese wetgeving.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer