Minder nitraat in grondwater op derogatiebedrijven in 2023

De gemiddelde concentratie nitraat in het grondwater op derogatiebedrijven lag in 2023 onder de Europese norm van 50 milligram per liter grondwater. Alleen op zandgronden in het zuiden en midden van Nederland was de nitraatconcentratie gemiddeld even hoog als de norm. In deze regio's had 47 procent van de derogatiebedrijven een concentratie boven de norm.

Minder+nitraat+in+grondwater+op+derogatiebedrijven+in+2023
© Job Hiddink

Dat blijkt uit het rapport 'Landbouwpraktijk en waterkwaliteit op landbouwbedrijven aangemeld voor derogatie in 2022' van RIVM en Wageningen Economic Research. De nitraatconcentratie in het grondwater op derogatiebedrijven daalt sinds 2021 in alle grondsoorten.

De daling komt onder meer doordat er na de droge periode van 2018 tot 2020 meer neerslag valt. Daardoor breekt nitraat beter af in de bodem en spoelt het minder uit naar het grondwater. Door veranderingen in het mestbeleid en hun bedrijfsvoering gebruikten boeren in de periode 2006-2022 minder stikstof uit dierlijke mest en kunstmest.


Stikstofbodemoverschot

Daardoor blijft er minder stikstof in de bodem over dat als nitraat met regenwater wegzakt naar diepere lagen in de bodem en uiteindelijk in het grondwater terechtkomt. Dit stikstofbodemoverschot daalde tussen 2006 en 2017, laten gegevens in het rapport zien. Sinds 2018 is er meer schommeling in het overschot. Derogatiebedrijven hebben in 2022 gemiddeld 228 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare gebruikt.

Het stikstofgebruik uit dierlijke mest lag daarmee op hetzelfde niveau als in 2021 en was lager dan het langjarig gemiddelde van 235 kilo per hectare, stellen RIVM en Wageningen Economic Research. RIVM rapporteert elke vier jaar breder over de waterkwaliteit in relatie tot de landbouwpraktijk in de nitraatrapportage. De eerstvolgende versie verschijnt begin november 2024.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 11°
    10 %
  • Dinsdag
    25° / 15°
    20 %
  • Woensdag
    22° / 17°
    85 %
Meer weer