Waterschappen: 'Water- en bodemsysteem moeten leidend zijn'

Het water- en bodemsysteem moeten leidend zijn bij ruimtelijke ordening. Dat zegt de Unie van Waterschappen in een reactie op de begroting voor 2025, die dinsdag is gepresenteerd.

Waterschappen%3A+%27Water%2D+en+bodemsysteem+moeten+leidend+zijn%27
© Vidiphoto

Volgens de waterschappen zijn ingrijpende keuzes nodig in de ruimtelijke inrichting van Nederland. De druk op de ruimte is groot door onder meer woningbouw, de energietransitie, natuur en landbouw. De waterschappen vinden dan ook dat het water- en bodemsysteem leidend moeten zijn bij ruimtelijke ordening. Dit betekent volgens de waterschappen niet alleen aanpassen aan extremer weer. Zij willen ook dat water en bodem leidend zijn bij fundamentele keuzes zoals locaties voor woningbouw en welk grondgebruik waar mogelijk is.

In de plannen van het kabinet ontbreekt een concreet langetermijnperspectief voor waterbeheer, stellen de waterschappen. Zij zien in de Prinsjesdagstukken en het regeerprogramma onvoldoende aandacht voor dijkversterkingen, schoon water en het aanpassen aan extremer weer, zoals nu in Centraal-Europa is te zien. 'Water houdt geen rekening met ons, wij moeten rekening houden met water', zegt voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen.


Kaderrichtlijn Water

Nederland dreigt de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) niet te halen voor de deadline in 2027. Op dit moment legt de politiek hierbij vooral de focus op het risico van juridische procedures. Dit terwijl de verstrekkende gevolgen van een verslechterende waterkwaliteit voor mens en natuur, de drinkwatervoorziening, de landbouw en de economie zichtbaar worden.

'Het is belangrijk dat het kabinet het landbouwbeleid KRW-proof maakt en dat we nu echt werk maken van bronaanpak, met een strenger toelatingsbeleid voor stoffen', stelt Van der Sande. 'Zo belasten we komende generaties niet met de problemen van gisteren en vandaag. In de plannen die nu worden gepresenteerd, ontbreken concrete maatregelen om die uitdagingen het hoofd te bieden. Met daadkrachtig en gezamenlijk optreden kan dit kabinet laten zien de toekomst van Nederland Waterland serieus te nemen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer