'In 2025 alle hens aan dek voor valse meeldauw'

Veel zaaiuien in Nederland zijn dit jaar fors aangetast door valse meeldauw. Dit zorgt niet alleen voor een stevige opbrengstreductie, maar ook voor een slechte bewaarbaarheid van de uien. Omdat er meer middelen afvallen dan er bij komen, moeten telers volgend jaar roeien met de riemen die ze hebben.

%27In+2025+alle+hens+aan+dek+voor+valse+meeldauw%27
© Job Hiddink

'Krijgen we volgend jaar weer zo'n hoge druk van valse meeldauw als dit jaar, dan wordt een lange zaaiuienteelt onmogelijk', voorziet Reinier Stoutjesdijk, teeltadviseur bij Delphy. Hij blikte onlangs op de Uiendag bij proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat terug op het huidige groeiseizoen, maar nam de aanwezige telers ook alvast mee in de aanpak voor de schimmelbestrijding in 2025.

Door de natte winter en lente ontstond al vroeg valse meeldauw, aanvankelijk in de winteruien. Doordat de schimmel al aanwezig was, stak valse meeldauw later in zaaiuien vlot de kop op. 'Vooral vanwege de vele en lange dauwnatte nachten dit seizoen breidde de schimmel zich snel uit', zegt Stoutjesdijk.

'Uien die een tijd geleden het meest massale loofpakket hadden, hebben het meeste last van valse meeldauw. Beslissingsondersteunende systemen gaven bij sommigen aan dat ze om de vier dagen moesten spuiten. Dat is echt extreem. Ook waren er telers die standaard elke zes dagen spoten, maar waarbij het gewas nog steeds onder de meeldauw is gelopen.'

Start bij hoge druk van valse meeldauw altijd met de beste middelen

Rien Bos, adviseur bij Corteva Agriscience

Lastig voorspellen

Een aantasting van valse meeldauw is lastig te voorspellen. Als je de schimmel in het gewas ziet, dan heeft de infectie ongeveer drie weken geleden plaatsgevonden, weet Stoutjesdijk. 'Probeer je dan te bedenken waar je toen mogelijk steken hebt laten vallen in het spuitschema.'


Volgens de teeltadviseur is het cruciaal dat vooral zaaiuientelers zich volgend jaar vanaf het begin houden aan een strak spuitschema, zeker nu Zorvec Endavia vervalt en Fandango volgens het nieuwe etiket dan slechts maximaal twee keer (in plaats van vier keer) mag worden ingezet. Ter vervanging van Zorvec Endavia kunnen uientelers Zorvec Epicaltrin gebruiken, maar die is minder sterk. Aan dit middel moet Kenbyo of Amistar worden toegevoegd.

Verder kunnen telers Orondis Plus in het spuitschema opnemen. Maar omdat van drie effectieve middelen twee dezelfde werkzame stof bevatten, zijn er zorgen over het ontstaan van resistenties van fungiciden die nu goed werken tegen valse meeldauw.


'Tijdig starten loont'

'Start bij hoge druk altijd met de beste middelen', stelt Rien Bos, adviseur bij Corteva Agriscience. 'Tijdig starten loont. Omdat valse meeldauwbeheersing rust op nog maar een paar actieve stoffen, is het verstandig altijd te combineren met uitvloeiers en hulpstoffen.

Het advies is om hooguit een derde van de bespuitingen uit te voeren met middelen die oxathiopiproline (Zorvec Epicaltrin en Orondis Plus) bevatten en niet meer dan 50 procent van de bespuitingen te doen met een strobilurine. Dit is de werkzame stof van Fandango en Amistar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer