Schoolkinderen krijgen meer biologisch fruit voorgeschoteld

Veel scholen hebben zich bij de start van het nieuwe schooljaar ingeschreven voor schoolfruit en -groente. Het Europees schoolfruitprogramma geeft dit jaar extra aandacht aan biologisch fruit. Doel is om met het oog op de Green Deal het aandeel biologisch in Europa te vergroten.

Schoolkinderen+krijgen+meer+biologisch+fruit+voorgeschoteld
© William Hoogteyling

Schoolfruit zit in de lift, meldt biologisch groente- en fruitdistributeur Eosta. In schooljaar 2022-2023 aten kinderen in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, België en Finland 18,3 miljoen kilo groenten en fruit op school. Dat is een groei van ruim 27 procent ten opzichte van het schooljaar ervoor.

Een nieuwe voorwaarde voor het Europese schoolfruitprogramma 2024-2025 is dat alle scholen in alle landen tijdens de schoolfruitweken minimaal vier biologische producten ontvangen. De verschuiving naar meer biologisch schoolfruit maakt deel uit van bredere inspanningen om gezondere en duurzamere voedselkeuzes op scholen in de Europese Unie te bevorderen.


Verspilling tegengaan

Om leerlingen te inspireren verspilling tegen te gaan, ontvangen scholen die deelnemen aan het schoolfruitprogramma sinds het schooljaar 2021 twee tot maximaal vier weken één portie per week met producten van kwaliteitsklasse II. Volgens Eosta hebben deze producten een cosmetische afwijking, wat niets zegt over de smaak van een product.

Kinderen leren hierdoor dat groente en fruit met butsen, gekke vormen en krassen net zo gezond zijn als producten uit klasse I. De distributeur van biologische producten noemt tot slot de Green Deal als het momentum om het aandeel biologisch fruit van het schoolfruit te laten groeien. 'Het sluit aan bij de toenemende bewustwording rondom gezond en duurzaam eten', stelt Eosta.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer