HAK zet met sperziebonen volgende stap in biologisch

Conservenfabrikant HAK zet met sperziebonen de volgende stap in zijn biologische ambitie. De aftrap werd vorig jaar genomen met rode bieten.

HAK+zet+met+sperziebonen+volgende+stap+in+biologisch
© Marcel Berendsen

De biologische sperziebonen van HAK liggen dit najaar in de supermarkt en vervangen de categorie gangbaar geteelde sperziebonen. Het bedrijf wil in 2027 alle lokale groenten en peulvruchten biologisch telen. Dat komt neer op 85 procent van het totale volume binnen HAK.

Later dit najaar komt de conservenfabrikant ook met biologisch geteelde boerenkool en zuurkool in de winkels. Volgend jaar volgen spinazie, velderwten en tuinbonen.

De biologische sperziebonen worden onder meer in Noord-Brabant geteeld. Ondanks het natte voorjaar heeft de teelt een goede opbrengst opgeleverd. Bovendien zijn de bonen goed van kwaliteit, aldus HAK.


Bonenvlieg grootste uitdaging

Grootste uitdaging voor de biologische teelt van sperziebonen vormt de bonenvlieg. 'De bonenvlieg is dol op sperziebonen. Ook collega-telers zien de problemen met dit soort insecten de laatste jaren toenemen', vertelt de Brabantse teler Dyanne Schrauwen. 'Het blijft interessant om voor zulke uitdagingen een oplossing te bedenken. Zo hebben we het zaaimoment zo goed mogelijk getimed waardoor we de schade door de vlieg hebben beperkt.'

De meerprijs van biologische sperziebonen wordt niet doorberekend aan de consument. 'Bij HAK vinden wij dat biologisch breed beschikbaar en betaalbaar moet zijn voor een grote groep consumenten', verklaart directeur inkoop en landbouw Joachim Nieuwhoff van HAK.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer