Snijmaiskern Markelo stelt adviesprijs vast op 2.000 euro

De prijs voor snijmais met 100 punten is dit jaar op 2.000 euro per hectare getaxeerd door de snijmaiskern Markelo. Vorig jaar was dat nog 1.925 euro.

Snijmaiskern+Markelo+stelt+adviesprijs+vast+op+2%2E000+euro
© Niels de Vries

De prijs die de snijmaiskern vaststelt, is doorgaans een belangrijke indicator voor de snijmaisprijzen. Kopers en verkopers komen één keer per jaar bij elkaar om de prijs vast te stellen. Elk jaar komt er een adviesprijs voor de 100 punten mais. Taxateurs lopen door percelen heen en scoren de percelen tussen de 0 en 140 punten. Als de snijmais 100 punten heeft, is de prijs 2.000 euro. Bij de hoogste score, 140 punten, betaal je 2.800 euro.

De uitslag van de taxateurs wordt aan de koper en verkoper gegeven. Volgens voorzitter Henk Schreurs van de snijmaiskern Markelo wordt in 99 procent van de gevallen de adviesprijs overgenomen. Dit jaar is er weinig discussie geweest over de prijs, stelt hij. Dat is weleens anders geweest. Bij de prijsbepaling van de snijmais houdt de snijmaiskern rekening met actuele prijzen van bijproducten.


Systematische beoordeling

De snijmaiskern werkt systematisch en beoordeelt alle percelen op dezelfde manier. De score van 100 punten wordt gegeven bij een geschatte opbrengst van 13,5 ton droge stof met 35 procent droge stof per hectare. Om de mais zo goed mogelijk te taxeren, is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van het complete perceel.

Schreurs: 'We lopen met vier man door het perceel, ongeveer 12 meter naast elkaar. We lopen helemaal naar achteren en geven per rij een score. We kijken onder andere naar de plantlengte, dikte van de stengel, kolfgrootte en kolfvulling. Als we het hele perceel hebben gehad, verrekenen we de resultaten en komen we op een puntenaantal uit.'


Voorlopige resultaten

Tot nu toe hebben de taxateurs vijftien percelen gescoord. De spreiding is minder dan vorig jaar. De minder goede percelen kregen 82 punten en de beste 128 punten. Op de esgronden is de kwaliteit van de mais goed, zegt de voorzitter van de snijmaiskern Markelo. 'Dat is helaas niet overal het geval. Bij het laatste perceel dat we vandaag hebben gescoord, leek het vanaf de weg goede mais. Maar achterin het perceel liepen we door water en stond de mais slechts op kniehoogte. Het is een bijzonder nat jaar en dat is goed terug te zien in de mais.'

De gemiddelde uitslag tot nu toe is 110. Vorig jaar was dat 131. Nog ongeveer 55 percelen moeten worden gescoord, een tijdrovende klus. 'Maar mooi om te doen', stelt Schreurs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer