Laat gezaaide mais trekt goed bij

De lengte was er in de meeste mais twee weken geleden al wel. Nu zijn er bij de meeste deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst ook fatsoenlijke kolven te zien. Hoeveel zetmeel zich daarin zal vormen, is nog maar de vraag. Alles valt en staat met goed weer.

Laat+gezaaide+mais+trekt+goed+bij
© Ruben Meijerink

'Het hele gewas is wat minder zwaar dan in andere jaren. De mais is echt ieler', zegt Albert van Egdom uit het Utrechtse Woudenberg. De melkveehouder is echter tevreden over de kolven. 'Ik heb de mais pas op 8 juni gezaaid. Ik had dus geen hoge verwachtingen. Dat er dan nog zo'n mooie kolf in zit met zestien korrels rond, valt mij alles mee'.

Dit beeld is ook te zien bij veel andere deelnemers van het Maismeetnet. De kolven zitten er goed aan, maar hebben nog wel een behoorlijke tijd nodig om af te rijpen.



Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone meldt dat hij veel structuurschade ziet op zijn percelen. 'Op de lichtere gronden gaat het supergoed en wordt de mais elke week beter. Door structuurschade op de zwaardere gronden is de kwaliteit daar lager. Ik denk dat er grote opbrengstverschillen zijn, tussen de 20 en 60 ton per hectare, verdeeld over een lang oogstseizoen.'

Dat het een lang oogstseizoen zal worden, denken meer deelnemers van het Maismeetnet. Er zit bijna twee maanden verschil in de zaaidata. Daardoor vindt ook de oogst meer verspreid plaats.


Uitdagingen rondom oogst

Meerdere telers geven aan dat ze de mais niet in een keer kunnen oogsten. Voor sommige boeren is het praktisch gezien echter niet haalbaar om de mais in delen te hakselen. 'We hebben een sleufsilo waar alle mais in moet. Als rond de eerste week van oktober het grootste deel van de mais goed rijp is, laten we het hakselen', zegt Hendry Hegeman uit het Overijselse Markelo.

Bij Ronald Raaijmakers in het Brabantse Stevensbeek is de mais al verder. 'We hebben mooie kolven en de korrel is al best hard. De droge stof zit nu tegen de 30 procent, dus ik denk dat ik over twee weken het eerste deel kan oogsten. De percelen die in de tweede en derde week van juni ingezaaid zijn, hebben meer tijd nodig. In een dag hakselen, is dus simpelweg niet mogelijk.'

Ook bij Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven schiet het op. 'Ik heb ongeveer 50 procent kolfaandeel in de mais zitten. De kolven zijn al deegrijp en de bovenkant is al hard. Afgelopen week hebben we nog wat regen gehad en de temperatuur is goed. Over twee weken kan de eerste mais er wel af.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer