Boterprijs bereikt recordhoogte door zorgen om blauwtongvirus

De prijs van boter in heeft deze week een recordhoogte bereikt in Noordwest-Europa. Zorgen om het blauwtongvirus houden de zuivelmarkt 'in hun greep', stelt marktbureau DCA Market Intelligence. Bij besmette koeien neemt de melkproductie af.

Boterprijs+bereikt+recordhoogte+door+zorgen+om+blauwtongvirus
© Burt Sytsma

Met de kerstvraag voor de boeg lijkt de top in de markt bovendien nog niet te zijn bereikt, verwacht DCA. Een ton boter kost nu 7.935 euro. Omgerekend betekent het dat een vrachtwagen boter, van 25 ton, nu bijna 200.000 euro waard is. De boterprijs is al wekenlang fors aan het stijgen.

Het blauwtongvirus heeft zich de afgelopen weken door het hele land verspreid. In totaal zijn er in Nederland nu 6.384 getroffen locaties volgens de laatste update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook in andere landen, waaronder Frankrijk, Denemarken, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zijn uitbraken vastgesteld.


Inschatting moeilijk te maken

DCA Market Intelligence stelt dat de eerste signalen wijzen op een flinke teruggang van de melkproductie in besmette landen, 'hoewel een inschatting nu nog moeilijk te maken is'. Dat drijft de boterprijzen op, wat over een paar maanden ook in het winkelschap merkbaar zal zijn, volgens het marktbureau.


Het vorige record van de boterprijs stamt uit 2022. Toen liepen de prijzen van veel producten erg hoog op door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer