Uienteler blijft gespaard van noodweer en haalt mooie oogst binnen

Akkerbouwer Pieter Dinkla in het Groningse Bellingwolde is content over de uienoogst. Begin deze week laadde loonbedrijf Boven uit Finsterwolde zijn uien op, nadat Dinkla ze een week eerder had gerooid. De opbrengst komt uit tussen 60 en 65 ton per hectare en de kwaliteit is goed.

Uienteler+blijft+gespaard+van+noodweer+en+haalt+mooie+oogst+binnen
© Huisman Media

In tegenstelling tot veel andere akkerbouwers in Nederland had Dinkla dit jaar weinig problemen met wateroverlast op zijn percelen in Noordoost-Groningen. 'Forse regenbuien zijn ons gelukkig gespaard gebleven', zegt de ondernemer, die samen met zijn vrouw en zoon een maatschap heeft. De uien werden begin april gezaaid in de kleigrond.

In juli en augustus heeft Dinkla zijn uien zelfs beregend. Van valse meeldauw had het gewas weinig last, op een paar kleine vlekjes na. 'We begonnen op tijd met de fungicidenbestrijding en hielden een strak spuitschema aan. Daardoor hebben we de schimmel goed weten te onderdrukken', geeft de teler aan.


Uien minder beschadigd

Loonbedrijf Boven uit Finsterwolde laadde zondag 9 en maandag 10 september de uien op met een machine van het Flevolandse bedrijf SU-Tech. Dinkla liet dit seizoen voor het tweede jaar deze uienlader op zijn percelen komen en is daar erg over te spreken. 'Door de korte transportafstand van de lader naar de kipper raken de uien veel minder snel beschadigd dan bij andere uienladers.'

Het perceel is in totaal 18 hectare groot, waarvan de helft gele uien zijn en de helft rode. De rode uien heeft Dinkla af land verkocht voor 21 cent per kilo. De gele uien liggen nu in een bewaarschuur van twee jaar oud. Met een opbrengst tussen 60 en 65 ton per hectare en een goede kwaliteit is de Groningse ondernemer tevreden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer