Vertrouwen boeren en tuinders stijgt, maar is nog steeds broos

Het vertrouwen dat boeren en tuinders in hun onderneming hebben, is in het tweede kwartaal van 2024 gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit blijkt uit de meest recente peiling van de Agro Vertrouwensindex.

Vertrouwen+boeren+en+tuinders+stijgt%2C+maar+is+nog+steeds+broos
© Niels van der Boom

De Agro Vertrouwensindex komt met de stijging op 5 punten. Bij de vorige meting lag het vertrouwen nog op het nulpunt. Dat betekent dat er evenveel positief als negatief gestemde ondernemers zijn. Het vertrouwen van ondernemers ligt nog onder het gemiddelde van 11 punten. Biologische boeren blijven optimistischer. In het tweede kwartaal van 2024 kwam de index van deze ondernemers uit op 22 punten, een toename van 6,5 punten.

Het gestegen vertrouwen is vooral toe te schrijven aan melkveehouders (+8 punten), pluimveehouders (+20 punten) en de biologische sector (+6,5 punten). Ook het vertrouwen van glastuinders en opengrondstuinders steeg, maar hier is toename met zo'n 2 punten beperkt. Akkerbouwers en varkenshouders hadden juist minder vertrouwen in hun eigen onderneming. Hier daalde de index met respectievelijk 3 en 5 punten.

De Agro Vertrouwensindex bij akkerbouwers ligt nu op 1 punt (-3 punten). Hiermee ligt het vertrouwen onder het langlopend gemiddelde van 9 punten. De negatievere stemming is het resultaat van een tot nu toe uitdagend en slecht seizoen, zegt sectordeskundige Mark Manshanden van Wageningen Economic Research. 'Zowel de overvloed aan regen als de beperkte zonnige dagen zorgen voor een matige verwachting voor de oogst.'


Toenemende melkprijs

Het vertrouwen van melkveehouders heeft zich in het tweede kwartaal van 2024 iets hersteld van het lage niveau van het eerste kwartaal en bedraagt iets meer dan 1 punt. Het ligt hiermee nog steeds ver onder het langjarig gemiddelde van 10 punten. De gestaag toenemende melkprijs is volgens sectordeskundige Jakob Jager van Wageningen University & Research de belangrijkste reden voor deze iets minder pessimistische stemming.

Het vertrouwen van ondernemers in de biologische sector groeit nog altijd. In het tweede kwartaal van 2024 komt de index uit op 22 punten, een toename van 6,5 punten. Mogelijk speelt bij deze ondernemers mee dat de overheid in juni een campagne is begonnen om consumenten te wijzen op biologische producten. De consumentencampagne maakt deel uit van het Actieplan Biologisch.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer