Vertrouwen van boeren en tuinders in eigen bedrijf opnieuw omlaag
Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun onderneming is in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw gedaald. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de Agro Vertrouwensindex van Wageningen Economic Research, die het vertrouwen in de landbouwsector meet sinds 2013.
De index staat momenteel op 5 punten, wat ver verwijderd is van het langjarige gemiddeld van bijna 12 punten. Volgens de onderzoekers weerspiegelt de index het blijvend lage sentiment in de agrarische sector door onzekerheden over grote beleidszaken zoals stikstof, derogatie, het Landbouwakkoord en de waterkwaliteit.
Onder melkveehouders nam het vertrouwen enigszins toe. Volgens sectordeskundige Jakob Jager van Wageningen Economic Research is de nog relatief hoge melkprijs de belangrijkste reden voor deze optimistische stemming. 'De melkprijs is in de loop van het eerste kwartaal wel gedaald, komend van een historisch hoog niveau in 2022. Maar deze prijs bleef in het tweede kwartaal redelijk stabiel en daalt ook niet verder in de maand augustus bij de melkverwerkers die hun prijzen al bekend hebben gemaakt', constateert hij.
'Ook de prijzen van kunstmest zijn bijna weer terug op het oude niveau. Andere kosten zoals voer en energie liggen nog wel op een hoog niveau en ook de rente stijgt. Maar omdat veel melkveebedrijven hun eigen stroom opwekken en de salderingsregeling nog van toepassing is, ondervinden ze minder nadeel van de hoge energieprijzen.'
Akkerbouw
Akkerbouwers hebben het tweede kwartaal iets minder vertrouwen in hun eigen onderneming dan een kwartaal eerder. In het eerste kwartaal van 2023 was de index 8 punten. Dit is gedaald naar 6 punten. Het vertrouwen ligt iets onder het langlopend gemiddelde.
Hoewel de stemming onder akkerbouwers iets lager is dan in het vorige kwartaal, ligt de index historisch gezien nog op een hoog niveau. Een mogelijke verklaring is het uitdagende groeiseizoen. Het voorjaar was nat waardoor gewassen soms tot een maand later zijn gezaaid. Daarna kwam er een maand met droogte gevolgd door wateroverlast in juli. Akkerbouwers verwachten daarom geen topoogst.
Maar aan de andere kant is er door late start van de oogst tijdelijke schaarste op de markt. Aardappelen bereiken prijzen van boven de 55 euro per 100 kilo waar dit doorgaans 25 euro per 100 kilo is. 'Ik verwacht dat daarom de stemming alsnog positief is in vergelijking tot het langjarige gemiddelde', stelt sectordeskundige Mark Manshanden van Wageningen Economic Research.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716-S
2019, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 150 (WD) #492858
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota BX231 compact traktor met maaier
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %