Belgen gaan fors meer eigen pootgoed telen

Belgische aardappeltelers gaan dit jaar zelf meer pootgoed telen. Het verwachte areaal gecertificeerd pootgoed en pootgoed van eigen vermeerdering is bijna 3.200 hectare. Dat is ruim 41 procent meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van onder meer de Vlaamse overheid en een enquête van de onderzoeksinstellingen Viaverda, Inagro, Fiwap en Carah.

Belgen+gaan+fors+meer+eigen+pootgoed+telen
© Twan Wiermans

De uitbreiding van het pootgoedareaal is in Wallonië met 58,8 procent nog groter dan in Vlaanderen, waar dit 28,9 procent is. Het verwachte areaal gecertificeerd pootgoed voor heel België komt in 2024 uit op 2.344 hectare. Het areaal hoevepootgoed, ofwel uitgangsmateriaal van eigen vermeerdering, stijgt met maar liefst 90 procent naar 848 hectare.

De voorlopige areaalcijfers laten ook zien dat het areaal consumptieaardappelen toeneemt met 5,8 procent. Ook hier melden de instanties de grootste uitbreiding in Wallonië, met 11,1 procent. Het verwachte areaal voor België komt in totaal uit op 101.805 hectare, met 56.549 hectare in Vlaanderen en 45.256 hectare in Wallonië.


Late bewaarrassen

De uitbreiding van het consumptieareaal is volledig toe te schrijven aan de late bewaarrassen die bestemd zijn voor de verwerkende industrie. Het areaal vroege rassen daalt met 9,4 procent tot 5.809 hectare. Wat de onderverdeling van de rassen betreft, is het opvallend dat er weer iets meer Bintje is gepoot. Het aandeel Fontane is ook weer groter dan voorgaande jaren, terwijl komend jaar juist minder Challenger en Innovator worden geteeld.

In een toelichting op de cijfers meldt Viaverda dat de definitieve arealen voor Wallonië wellicht naar beneden moeten worden bijgesteld, vanwege de moeizame pootomstandigheden. Verder wijst de onderzoeksinstelling erop dat de areaalstijging nog weinig zegt over de uiteindelijke productie. Ook in België ervaren de aardappeltelers veel opkomstproblemen en is de variatie tussen de percelen groot.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer