Spotsprayer pakt onkruid aan op tarwestoppel in Zwitserse bergen

Landbouwjournalisten van over de hele wereld waren vorige week aanwezig bij de demonstratie van de ARA-spotsprayer van het Zwitserse bedrijf Ecorobotix in Jeuss, een plaats vlak bij de Alpen in Zwitserland. De spotsprayer pakte daar plaatsspecifiek het onkruid aan op een tarwestoppel van akkerbouwer Reto Minder.

Spotsprayer+pakt+onkruid+aan+op+tarwestoppel+in+Zwitserse+bergen
© Job Hiddink

De demonstratie was onderdeel van een tour tijdens het jaarlijkse congres van de internationale vereniging van agrarische journalisten (IFAJ), die ditmaal in Zwitserland plaatsvond. De in Zwitserland ontwikkelde ARA-spotsprayer maakt een flinke opmars in de internationale landbouw en mocht daarom niet ontbreken in het programma van de perstour.

Akkerbouwer Minder, die werkt volgens de principes van no-till, wil graag zijn tarwestoppel in de Zwitserse bergen onkruidvrij hebben, zodat het pas ingezaaide vanggewas geen last heeft van het onkruid. Omdat hij het liefst zo min mogelijk gebruikmaakt van chemie, liet Minder de spotsprayer naar zijn bedrijf komen om te kijken of het voldoende functioneert en of het past binnen zijn bedrijfsvoering.


De ARA-spotsprayer pakt het onkruid aan in de tarwestoppel van de Zwitserse akkerbouwer Reto Minder.
De ARA-spotsprayer pakt het onkruid aan in de tarwestoppel van de Zwitserse akkerbouwer Reto Minder. © Job Hiddink

Volgens marketingspecialist Abbey Flury van Ecorobotix is bij bestrijding van onkruid met de cameragestuurde spuitmachine een besparing van 95 procent op gewasbeschermingsmiddelen mogelijk. Dat blijkt uit ervaringen met de spotsprayer in verschillende landen en in diverse gewassen.

We verkopen de spotsprayer in meer dan vijftien Europese landen

Abbey Flury, marketingspecialist bij Ecorobotix

In Nederland is de spotsprayer begin dit jaar door de Technische Commissie Techniekbeoordeling ingedeeld in driftreductieklasse 95 procent en opgenomen in de Drift Reducerende Techniek (DRT)-lijst.


De ARA-spotsprayer kan door de Artificial Intelligence (AI)-gestuurde technologie nauwkeurig herbiciden, fungiciden, insecticiden en andere gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Bij een werkbreedte van 6 meter en een precisie van 6 bij 6 centimeter kan de spotsprayer op plantniveau doseren.


De ARA-spotsprayer kan bij een werkbreedte van 6 meter en een precisie van 6 bij 6 centimeter op plantniveau doseren.
De ARA-spotsprayer kan bij een werkbreedte van 6 meter en een precisie van 6 bij 6 centimeter op plantniveau doseren. © job Hiddink

Tot dusver wordt de machine vooral ingezet voor de bestrijding van onkruid in suikerbieten en uien, maar ook om aardappelopslag weg te spuiten. Flury: 'We verkopen de spotsprayer in meer dan vijftien Europese landen, waaronder Nederland. In dit land is de spuitmachine bezig aan een flinke opmars.'

Robotloonwerker Doorgrond en Abemec zijn samen importeur van Ecorobotix in Nederland. 'Verder zijn er ook al machines naar boeren en loonwerkers in Canada, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Mexico vertrokken', zegt de marketingspecialist.

Tijdens de demonstratie in Zwitserland kon de machine zo'n 5 kilometer per uur rijden, omdat er niet veel onkruid op de tarwestoppel stond. Bij veel onkruid zou de chauffeur het iets rustiger aan moeten doen. In het perceel spuit de spotsprayer al het groen dat de camera onder de lens krijgt.


Tarwestoppel van akkerbouwer Reto Minder in het Zwitserse Jeuss, vlakbij de Alpen.
Tarwestoppel van akkerbouwer Reto Minder in het Zwitserse Jeuss, vlakbij de Alpen. © Job Hiddink

Nu de ARA-spotsprayer al een paar jaar op de markt is, zijn er al duizenden foto's genomen en opgeslagen door de machine. Hierdoor ontstaat een dataset met zoveel mogelijk verschillende planten wat betreft groeistadia, kleur, vorm en grootte. Alles wat afwijkt van die beelden, wordt bespoten. De software wordt ook wel gezien als het 'hart' van de machine.

Ecorobotix bestaat sinds 2011 en concentreert zich op de onkruidbestrijding. In 2018 stapte BASF in het Zwitserse bedrijf. Ecorobotix werd eerst bekend met de robot voor onkruidbestrijding die met twee beweegbare armen werkt. Daarna heeft het bedrijf de verbeterde AVO-onkruidrobot geïntroduceerd, die ook met ARA-spuittechniek werkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer