Nieuwe zomerrassen appels voor telers beschikbaar

Het rassenpakket voor fruittelers is sinds deze week twee zomerrassen rijker. Fresh Forward presenteerde woensdag de nieuwe appelrassen Wursixo en Wuranda in de demoboomgaard van het bedrijf in het Gelderse Huissen.

Nieuwe+zomerrassen+appels+voor+telers+beschikbaar
© Peter van Houweling

Beide appelrassen zijn een kruising uit dezelfde ouders, namelijk SQ159 en Honeycrisp. Ze zijn schurftresistent en bloeien midden april. De rassen hebben een friszoete smaak. Wursixo onderscheidt zich daarnaast door een stevige bite en Wuranda door de sterke rode kleur, die in het winkelschap zeker de aandacht zal trekken.

De verwachte productie ligt gemiddeld tussen 30 en 35 ton per hectare. Voor fruittelers die de appelbomen planten, is het belangrijk om er gelijk bij de start alles aan te doen om de groei te stimuleren en om stressfactoren te beperken. Beide rassen zijn na de pluk goed twee tot drie maanden te bewaren in de mechanische koeling.


Geen clubrassen

Wuranda en Wursixo zijn geen clubrassen, waarbij de hele keten van teler tot retailer is afgeschermd. Het is een open concept en voor iedere fruitteler te planten, vergelijkbaar met het ras Wellant. Er komt geen centrale marketing voor de rassen. Telers kunnen zelf de promotie doen voor de rassen met promotiemateriaal dat Fresh Forward beschikbaar stelt.

Fruittelers kunnen voor de appelbomen van de nieuwe rassen terecht bij TreeQuattro dat de planning en productie van de bomen verzorgt. De vier kwekers die eigenaar zijn van TreeQuattro, kweken de bomen op hun kwekerijen.


In Noorwegen wel afgeschermd

De twee nieuwe appelrassen zouden er niet zijn geweest zonder een vraag van Bama, de Noorse inkooporganisatie die de inkoop doet voor 70 procent van de grootwinkelbedrijven in Noorwegen. Het bedrijf zocht een smaakvol resistent zomerras dat in Noorwegen is te telen. Alleen vroege rassen zijn in Noorwegen te telen vanwege het korte teeltseizoen. In Noorwegen zijn beide rassen wel afgeschermde clubrassen met een eigen naam die alleen in Noorwegen wordt gebruikt.

Fresh Forward is een plantenveredelaar voor appels en aardbeien. Het bedrijf is voor 51 procent in handen van vier kwekers van uitgangsmateriaal en voor 49 procent van Wageningen University & Research. Eerder introduceerde Fresh Forward onder andere bekende appelrassen en appelmerken, zoals Elstar en Wellant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer