LTO vraagt uitstel voor uitrijden mest en vanggewasverplichting

LTO Nederland heeft het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) gevraagd om uitstel voor het uitrijden van mest op gras en voor de vanggewasverplichtingen bij mais. Ook pleit de belangenorganisatie voor het loslaten van kalenderlandbouw bij andere akkerbouwgewassen.

LTO+vraagt+uitstel+voor+uitrijden+mest+en+vanggewasverplichting
© Twan Wiermans

Deze week heeft LTO Nederland overleg gehad met het ministerie van LVVN over de weersextremen van het afgelopen najaar en dit jaar. Tijdens dit gesprek heeft de organisatie de gevolgen van de extreme regenval geschetst. De invloed is vooral groot geweest op het zaaien, poten, maaien, bemesten en de ontwikkeling van de gewassen.

'De landbouwpraktijk laat zich niet leiden door een beleidskalender, maar door weersomstandigheden', schrijft LTO Nederland in een persverklaring. 'Weersextremen vragen om flexibiliteit die aansluit bij de landbouwpraktijk.'

Door het extreme weer waren en zijn veel percelen onbegaanbaar voor weidegang, maaien en bemesten. Ook zijn gewassen later gepoot en gezaaid en hebben gewassen een groeiachterstand opgelopen. 'Dit betekent automatisch dat het oogstmoment naar achteren schuift. Het is daarom niet realistisch om vast te houden aan een deadline van 1 oktober', vindt LTO Nederland.

Voor de maisteelt is om uitstel van de vanggewasverplichting gevraagd en voor overige akkerbouwgewassen heeft de organisatie de minister gevraagd om deze maatregelen los te laten. LTO Nederland hoopt dat de minister hier flexibel mee om kan gaan en keuzes maakt die recht doen aan de overmachtssituatie die we dit jaar kennen.


Uitrijdata mest

De extreme regenval heeft er ook voor gezorgd dat weidegang en maaimomenten zijn uitgesteld in afwachting op voldoende draagkracht van het land. LTO Nederland heeft de minister om uitstel gevraagd voor het uitrijden van mest op grasland, zodat de nog zittende voorraad mest gespreid en op het juiste moment uitgereden kan worden.

Grasland heeft de capaciteit om lang nutriënten te blijven opnemen, ook na 31 augustus, benadrukt LTO Nederland. 'De huidige uiterste datum van 31 augustus dwingt agrarisch ondernemers tot het maken van keuzes die niet bij de goede landbouwpraktijk passen. En juist die goede landbouwpraktijk is essentieel voor een goede waterkwaliteit.'

LTO Nederland roept de minister op tot begrip en flexibiliteit, en snelle duidelijkheid over de mestuitrij-data. Zo kunnen ondernemers hier rekening mee houden met hun ruwvoerwinning en bemestingsmomenten.

De roep om meer flexibiliteit klinkt al langer. LTO Nederland en andere landbouworganisaties vroegen hier al eerder om. Ook vroeg een meerderheid van de Tweede Kamer in juni om een alternatief voor kalenderlandbouw. Het CDA heeft met Kamervragen gevraagd op een snelle uitvoering van dit verzoek van de Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer