Tweede Kamer wil alternatief voor kalenderlandbouw

De Tweede Kamer wil een alternatief voor kalenderlandbouw en heeft demissionair landbouwminister Piet Adema gevraagd om met een voorstel te komen.

Tweede+Kamer+wil+alternatief+voor+kalenderlandbouw
© Dirk Hol

Een motie van die strekking kreeg deze week steun van alle partijen in de Tweede Kamer, met uitzondering van Partij voor de Dieren en Denk. De motie was ingediend door CDA samen met VVD, NSC en ChristenUnie. Indiener Eline Vedder (CDA) had deze kwestie in een eerder debat al op de agenda gezet.

De Tweede Kamer vraagt de minister om in overleg met de agrarische sector een voorstel te presenteren voor een structurele oplossing ter vervanging van kalenderlandbouw in het achtste actieprogramma Nitraatrichtlijn. De motie wordt uitgevoerd door het nieuwe kabinet, met landbouwminister Femke Wiersma die op 2 juli wordt beëdigd.


Problematische neerslag

De aanleiding voor de motie zijn de problemen in de akkerbouw. Door de grote hoeveelheid neerslag zijn boeren genoodzaakt hun gewassen veel later dan normaal in te zaaien. Daardoor is het ook al duidelijk dat het voor veel boeren niet haalbaar is om voor 1 oktober te oogsten, zoals eigenlijk de bedoeling is.

De Tweede Kamer vraagt de regering ook om op korte termijn met de agrarische sector en deskundigen te bekijken voor welke gewassen de 1 oktoberregel dit jaar onhaalbaar is. Voor die gewassen moet uiterlijk 1 september een oplossing komen, zoals het aanpassen van de 1 oktoberregel voor het jaar 2024 bij deze gewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer