Boer afwachtend met investeren door onzekerheid verdienmodel

Boeren en tuinders zijn nog altijd terughoudend met investeren. Dat komt door onzekerheid over hun toekomstige verdienmodel en toekomstige regelgeving. Dat meldde Rabobank-topman Stefaan Decraene dinsdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Boer+afwachtend+met+investeren+door+onzekerheid+verdienmodel
© Twan Wiermans

Decraene heeft dit onlangs ook kenbaar gemaakt tijdens een kennismakingsgesprek met landbouwminister Femke Wiersma. Hij vindt dat het nieuwe kabinet, boeren en andere betrokken partijen snel weer met elkaar moeten gaan praten over een nieuw landbouwakkoord. De insteek van dat gesprek moet zijn om te komen tot een langetermijnverdienmodel voor de agrarische sector.

'Ik denk dat alle partijen in de keten daarvoor verantwoordelijkheid moeten nemen', zegt de bestuursvoorzitter. 'Ook wij als bank willen dat doen. We kunnen dat niet alleen. Als bankier kunnen wij geld verschaffen om transities mogelijk te maken, tegen attractieve voorwaarden.'


Eigen initiatief

De landbouwsector moet wel zelf het initiatief nemen, vindt Decraene. 'Dat gebeurt vrijwel niet. Het aantal aanvragen voor kredieten in bijvoorbeeld de melkveehouderij is matig. Dat komt omdat melkveehouders wachten op wat de toekomst gaat brengen. Ze willen duidelijkheid. Daarom heb ik bij de minister een betoog gehouden voor een nieuw landbouwoverleg', zegt de Belgische topman.

Dat een eerdere poging om een landbouwakkoord te sluiten strandde in het zicht van de haven, is voor de Rabobank-topman geen obstakel. 'Bij iedereen, ook vanuit de regering, is de wil om duidelijkheid te hebben voor de sector. Dat heb ik ook gemerkt tijdens mijn gesprek met de minister. En ook vanuit de landbouwers.'


Duurzaamheidsfonds

Boeren en tuinders kunnen voor investeringen in verduurzaming gebruikmaken van het duurzaamheidsfonds van Rabobank. Met dit fonds verstrekt de bank duurzame leningen met aangepaste betalingstermijnen, lagere rentetarieven of geen rente. Voor dit fonds trok Rabobank vorig jaar 3 miljard euro uit. Het duurzaamheidsfonds staat open tot 2030. Rabobank verwacht dat tegen die tijd het volledige bedrag is benut.


Tot nu toe hebben 530 bedrijven gebruikgemaakt van dit fonds. Het zijn voornamelijk melkveehouders die dit fonds aanspreken en dan vooral om te extensiveren door land bij te kopen. Daarmee vergroten zij ook hun mestplaatsingsruimte. Hoeveel geld hier tot nu toe mee is gemoeid, wil de bank niet zeggen. Investeringen in innovaties blijven volgens de bank achter omdat boeren nog niet zeker zijn van de juridische houdbaarheid van deze vernieuwingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer